«Πριν 15 μήνες ο Μάριο Ντράγκι δημοσίευσε την έκθεση που του είχε αναθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χρειάστηκε όμως η εκλογή Τραμπ και αφού μείναμε άφωνοι από τον ανταγωνιστικό τραμπουκισμό του ιδίου και του παρτενέρ του Ίλον Μασκ για να ακούσουμε την πρόεδρο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες να μιλά, χθες, επί της ουσίας. Επιτέλους η Επιτροπή βρήκε το κουράγιο να εκστομίσει το απαγορευμένο δόγμα, αν και ακόμη σήμερα δεν τολμά να χρησιμοποιήσει την αυτονόητη λέξη: Η Ευρώπη, όλη μαζί και κάθε ένα κράτος χωριστά, χρειάζεται βιομηχανική πολιτική. Έκφραση απαγορευμένη τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη διαθέτει το 50 %, ποσοστό ρεκόρ, των ανανεώσιμων
πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2024,
είναι έτοιμη να επενδύσει έως 4 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στον
τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για την περίοδο 2024-2027 και το 76 % των ατόμων
ηλικίας 20 έως 64 ετών εργαζόταν το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ποσοστό ρεκόρ κι
αυτό».
(Μπ.Παπαδημητρίου-liberal.gr)
«Το πολιτικό σύστημα έχει κάνει την επιλογή – εδώ και πολλά
χρόνια, από τη δεκαετία του 1950 – τα βασικά μέσα μεταφοράς και συγκοινωνιών να
είναι τα οδικά και τα αεροπορικά δίκτυα, θέτοντας τους σιδηροδρόμους σε δεύτερη
μοίρα. Μια στρατηγική επιλογή που δεν αναθεωρήθηκε ποτέ. Με δεδομένη την
υπάρχουσα χάραξη, σε μια πολιτισμένη χώρα, η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα, με
υπερσύγχρονα τρένα θα έπρεπε να διεξάγεται, με πλήρη ασφάλεια, μέσα σε τρεις
ώρες. Και η τυχόν αναμονή να γίνεται σε αξιοπρεπείς χώρους που να μην
προσβάλλουν τον πελάτη.Οι λάτρεις των σιδηροδρόμων προφανώς ζητάμε πολλά».
(Σ.Μουμτζής-liberal.gr)
«Η πλατφόρμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, DeepSeek, δίνει μια γεύση στον κόσμο από την λογοκρισία και τον έλεγχο των πληροφοριών στην Κίνα, σύμφωνα με το CNN.Για την χρήση του διαδικτύου στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου κάποιος θα πρέπει να προσπεράσει αυτό που συχνά αποκαλείται «Μεγάλο Τείχος Προστασίας» και να εισέλθει σε ένα εντελώς ξεχωριστό οικοσύστημα διαδικτύου που ελέγχεται από στρατιές λογοκριτών, όπου τα περισσότερα μεγάλα δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες αναζήτησης είναι αποκλεισμένα. Η χώρα κατατάσσεται συστηματικά μεταξύ των πιο περιοριστικών χωρών όσον αφορά τις ελευθερίες του διαδικτύου και του λόγου σε εκθέσεις παγκόσμιων παρατηρητηρίων.
Τώρα, η έλευση του μοντέλου ΑΙ της DeepSeek, ο οποίος είναι δωρεάν και εκτοξεύτηκε στην κορυφή των charts των εφαρμογών τις τελευταίες ημέρες, αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των ερωτημάτων, λένε οι παρατηρητές Στην ηπειρωτική Κίνα, το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει την απόλυτη εξουσία σχετικά με το ποιες πληροφορίες και εικόνες μπορούν και δεν μπορούν να προβληθούν και το CNN υπογραμμίζει ότι εταιρείες τεχνολογίας όπως η DeepSeek δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθούν τους κανόνες. Οι DeepSeek, OpenAI και Meta λένε ότι συλλέγουν δεδομένα των ανθρώπων, όπως από τις πληροφορίες του λογαριασμού τους, τις δραστηριότητες στις πλατφόρμες και τις συσκευές που χρησιμοποιούν.
Αλλά η DeepSeek προσθέτει ότι συλλέγει επίσης
«μοτίβα ή ρυθμούς πληκτρολόγησης», τα οποία μπορούν να είναι τόσο μοναδικά
αναγνωρίσιμα όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή η αναγνώριση προσώπου και
χρησιμοποιούνται ως βιομετρικά».
(Iefimerida)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου