αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Μαστίγωμα ... για τη μαντήλα

 

 «Οι Αρχές του Ιράν μαστίγωσαν 74 φορές την 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι για «παράβαση των δημοσίων ηθών» και της επέβαλαν πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ ενώ περπατούσε στους δρόμους της Τεχεράνης. Η Roya Heshmati, 33 ετών, μαστιγώθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, αφού «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα» περπατώντας δημόσια χωρίς να καλύπτει το κεφάλι της.

Γράφοντας στην κλειδωμένη πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χεσμάτι εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, στα πόδια και στους γλουτούς της, σε ένα δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων, αλλά εξακολουθούσε να αρνείται να φορέσει χιτζάμπ ακόμα και στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Το μαστίγωμα είχε τελειώσει. Βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι ένιωσα πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα αξιωματικός περπατούσε πίσω μου και πρόσεχε να μην αφήσει τη μαντίλα μου να πέσει από το κεφάλι μου. «Πέταξα τη μαντίλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου. Η γυναίκα αξιωματικός μού ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα, και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι μου», έγραψε η 33χρονη Ιρανή, το βασανιστήριο της οποίας αλλά και η ηρωική της στάση κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Όλες οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται από τον νόμο να καλύπτουν τον λαιμό και το κεφάλι τους, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.Οι μαστιγώσεις για παράβαση του κώδικα ένδυσης δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα. 

Στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο του 2022, της Mahsa Amini -της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής η οποία συνελήφθη για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες- οι διαδηλώτριες έβγαλαν τις μαντίλες τους ή ακόμη και τις έκαψαν.Άλλες γυναίκες άρχισαν, επίσης, να παραβιάζουν εσκεμμένα τον ενδυματολογικό κώδικα, κάτι που οδήγησε σε ένταση της κρατικής καταστολής.

H κουρδικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hengaw αναγνώρισε τη Χεσμάτι ως 33χρονη γυναίκα κουρδικής καταγωγής.Στο πλαίσιο επιβολής του ενδυματολογικού κώδικα, οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους για να καταγράφουν τις παραβιάσεις και έχουν κλείσει επιχειρήσεις που παραβίαζαν τους κανόνες».

                                                                                             (Thetoc.gr)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...