«Το κακό είναι ότι στη χώρα έχουν δημιουργηθεί προτεκτοράτα. Πανίσχυροι επιχειρηματίες ελέγχουν ολόκληρες πόλεις, τους βουλευτές και τις δημοτικές της αρχές. Έχουν χρήματα, επιχειρήσεις, ελεγχόμενα media και φυσικά ποδοσφαιρικές ομάδες. Έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη ο κάθε ένας και έναν πραγματικό στρατό από χούλιγκαν που θα έπεφταν στη φωτιά με ένα νεύμα τους. Να είμαστε δίκαιοι! Τέτοια εικόνα δεν υπήρχε ούτε στην Άγρια Δύση…
Οι «πρόεδροι» ελέγχουν στις πόλεις τους τα πάντα. Μεταξύ αυτών και τη δραστηριότητα των βουλευτών που βγήκαν με τη δική τους σύμφωνη γνώμη.Η πολιτική εξουσία έχει μεγάλες ευθύνες για όλο αυτό που συμβαίνει. Όχι μόνο γιατί επέτρεψε να υπάρξει και αν αναπτυχθεί, αλλά και διότι η ίδια το δημιούργησε. Οι κύριοι πρόεδροι έγιναν σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού βίου με την πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Ολυμπιακός έχει λόγο να διαμαρτύρεται. Αλλά όλο αυτό δεν μπορεί να είναι το κεντρικό θέμα της συζήτησης μιας ολόκληρης χώρας. Δεν μπορεί μια χώρα με τόσα προβλήματα να ασχολείται με σώβρακα και φανέλες. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα! Η υπογεννητικότητα, η ακρίβεια, ο εξ ανατολών κίνδυνος.
Ο κ.
Μητσοτάκης έχει αιφνιδίως βρει έναν αντίπαλο. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το
ΠΑΣΟΚ, είναι ένα φανατισμένο κοινό που πιστεύει στα αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός
της χώρας φταίει που δεν κερδίζουν τους αντιπάλους τους στο γήπεδο! Σε ένα
πράγμα έχουν δίκιο! Ότι ο κ. Μητσοτάκης φταίει! Επειδή δεν έχει βάλει ακόμη
λουκέτο σε αυτό το πρωτάθλημα και στα μαγαζάκια τους».
(Θ.Μαυρίδης- liberal.gr)
«Πριν από μία δεκαετία, οι μεγάλες βιομηχανίες της μόδας υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους και να τους προσφέρουν τις αποδοχές που είναι αναγκαίες για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, δεν έχουν εκπληρώσει την υπόσχεσή τους και, αντιθέτως, εξακολουθούν να δίνουν μισθούς που δεν επιτρέπουν στους εργάτες τους ούτε να αποταμιεύσουν στο ελάχιστο ούτε καν να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή για κάποιο έκτακτο έξοδο.
Ενδεικτική περίπτωση η γερμανική βιομηχανία παπουτσιών Puma, αφού έχει παραδεχθεί ότι οι βιομηχανίες στο Πακιστάν και στο Μπανγκλαντές, που αντιπροσωπεύουν το 1/8 του συνόλου των προϊόντων της, δεν πληρώνουν στους εργάτες τους αρκετά για να ζήσουν. Ακόμη και η Patagonia, που έχει έδρα στην Καλιφόρνια και είναι γνωστή για τις προοδευτικές θέσεις της, έχει παραδεχθεί ότι από τις 29 βιομηχανίες προμηθευτές της μόνον οι 10 καταβάλλουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς μισθούς. Ο σουηδικός κολοσσός της Η&Μ απασχολεί στο Μπανγκλαντές σχεδόν 600.000 εργάτες και τους πληρώνει κατά μέσον όρο 119 δολ. τον μήνα όπως διαμορφώνονταν οι μισθοί χωρίς τις υπερωρίες το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Μισθών Διαβίωσης,
για να ζήσει κανείς στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές όπου έχουν
συγκεντρωθεί οι βιομηχανίες ένδυσης, πρέπει να πληρώνεται τουλάχιστον 194 δολ.
τον μήνα. Οι εργάτες της Η&Μ αναγκάζονται, έτσι, να δανείζονται από
συγγενείς για να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε έκτακτο έξοδο, ενώ σε κάποιες
περιστάσεις αγοράζουν ακόμη και τρόφιμα με πίστωση.Γι’ αυτό και τον Οκτώβριο
ξέσπασαν επεισόδια στο Μπανγκλαντές όταν στο πλαίσιο κινητοποιήσεων άναψαν
φωτιές σε εργοστάσια και κατέστρεψαν μηχανές».
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου