«Τα διφορούμενα σχόλια της Αριστεράς στον αγώνα των γυναικών στο Ιράν αποκαλύπτουν την παθολογία της: η συνένωσή της με το Ισλάμ, που διαμορφώθηκε από το 1979 επισφραγίζοντας μια παλιότερη αντι-αποικιοκρατική συμμαχία, δεν περιορίζεται στην υποτίμηση των κινδύνων από το Ισλάμ, αλλά προχωρεί στη συγκρότηση μιας υπερσυντηρητικής ιδεολογίας εναντίον της δημοκρατίας, του οικουμενισμού και της κοσμικότητας.
Τα επιχειρήματά της είναι ότι η δημοκρατία δεν υπάρχει, ότι πρόκειται για ευφημισμό του καπιταλιστικού συστήματος· ότι ο οικουμενισμός οδηγεί στην ηγεμονία του δυτικού πολιτισμού και ότι η κοσμικότητα ισοδυναμεί με την καταπίεση των μουσουλμάνων και την ισλαμοφοβία. Αυτή είναι σχηματικά η αριστερή άποψη.
Αλλά έχει βάθος και προεκτάσεις: καθώς βασίζεται στην περιφρόνηση της δημοκρατικής τάξης, σέβεται και προβάλλει ιδεώδη όπως η θυσία, η υπακοή, ο ανδρισμός, το πολεμικό ήθος, η συντριβή του ατόμου μέσα στη μάζα, η μυθική σκέψη, η τραγική πρόσληψη της ζωής, ο μυστικισμός, η πειθαρχία και η θρησκευτική πίστη ως κινητήρια δύναμη της πολιτικής.
Αυτές είναι συμπτωματικά
οι αξίες του φασισμού σύμφωνα με τον ορισμό του Giovanni Gentile. Το ότι η δήθεν
αντιφασιστική παράταξη έχει τις ίδιες ρίζες με τον υποτιθέμενο εχθρό της είναι
μια παλιά αλήθεια: αλλά, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει προστεθεί στη
γενεαλογία της το παρακλάδι της ισλαμοαριστεράς, η οποία συνδέεται με τον
τροτσκισμό».
(Σ.Τριανταφύλλου- ΑΤΗensvoice)
«Πριν από πέντε χρόνια η Τουρκία ήταν απολύτως σίγουρο ότι θα έπαιρνε τα F-35 και η Ελλάδα συζητούσε την ανακαίνιση κάποιων αεροσκαφών … 50 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα η κατάσταση στον αέρα είναι τελείως διαφορετική και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία της Ελλάδας. Όχι του Μητσοτάκη, αλλά της Ελλάδας. Αντίστοιχα, μία ανατροπή υπέρ της Τουρκίας θα είναι σε βάρος της Ελλάδας. Οπότε, δεν είναι κατανοητό για τι ακριβώς κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Μητσοτάκη.
Να πούμε την ιστορία από την
αρχή. Οι Αμερικανοί θέλησαν να «τιμωρήσουν» την Τουρκία για την πολιτική
προσέγγισής της με τη Ρωσία. Κι έτσι την απέβαλαν από τη συμπαραγωγή του F-35
και έθεσαν εμπόδια στην προμήθεια της Τουρκίας με F -16. Αυτό το έκαναν οι
Αμερικανοί. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς. Δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι
τέτοιο. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, λοιπόν, εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις
προς όφελος της χώρας».
(Θ.Μαυρίδης- Liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου