αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Απόψεις...


«Οι στρατιώτες του χαλιφάτου δεν κατέστρεψαν τις αρχαιότητες της Παλμύρας επειδή προκαλούσαν τα ευσεβή αισθήματά τους. Τις κατέστρεψαν επειδή θέλουν να αφανίσουν οποιοδήποτε ίχνος πολιτισμού προϋπήρξε του έβδομου αιώνα μ.Χ., οπότε και εμφανίστηκε ο Μωάμεθ, και μετά τον θάνατό του ξεκίνησαν οι αραβικές κατακτήσεις, κοινώς το πρώτο χαλιφάτο. Θέλουν να σβήσουν τη μνήμη ενός ολόκληρου πολιτισμού. 

Το σκέφτηκα προχθές, όταν διάβασα πως μετά τον Κολόμβο και τον Γκραντ, την τιμητική του είχε το άγαλμα του Θερβάντες στο Σαν Φρανσίσκο. Πεφωτισμένοι αντιρατσιστές έβαψαν τα μάτια του κόκκινα, έγραψαν τη λέξη «Μπάσταρδε» και το διακόσμησαν με τα καβαλιστικά σύμβολα της αναρχίας. Προσπάθησα να θυμηθώ αν ο Θερβάντες είχε δούλους, αν ο Δον Κιχώτης είχε κάνει καμιά δήλωση για την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ρατσισμό και δεν τα κατάφερα. 

Σκέφτηκα βέβαια ότι η σχέση του με τον Σάντσο Πάντσα παραπέμπει σε ένα είδος ταξικών διακρίσεων. Εξάλλου ο δημιουργός τους συμμετείχε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και εργάστηκε ως φοροεισπράκτορας».

                                                      (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Υπάρχουν χώρες ή περιοχές στις οποίες πολιτικές δυνάμεις διαφωνούν με τις εισηγήσεις των επιστημόνων και υποστηρίζουν πολιτικά τη λήξη των lockdown, τη χαλάρωση των μέτρων και τη μη-συμμόρφωση στις οδηγίες των ειδικών. Πρόκειται κυρίως για χώρες στις οποίες ο λαϊκισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν ήδη στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού. 

Οι λαϊκιστές ηγέτες του Μεξικού, της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, με τις παλαβές δηλώσεις, την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, την σθεναρή υποβάθμιση της κατάστασης στις κρίσιμες πρώτες εβδομάδες της κρίσης, την άρνηση να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη συνέχεια και την απαξίωση των μέτρων (όλοι τους αρνούνται να φορέσουν μάσκα δημοσίως) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα του φαινομένου. 

Οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο ότι μόνο αυτές οι τρεις χώρες, που φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 42% των επιβεβαιωμένων θανάτων από COVID-19 μέχρι σήμερα.Φανταστείτε να είχαμε το ίδιο φαινόμενο εδώ».

                                                       (Θ.Γεωργακόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


«Μετά το πρόγραμμα με τα voucher για τους νέους επιστήμονες, το υπ. Εργασίας δεν τα κατάφερε ούτε στο επόμενο στοίχημα. Ενώ συνολικά μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι, στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνά τους 35.000 και ο μηχανισμός του “Συν-Εργασια” δείχνει βραχυκυκλωμένος».

                                                                       (Γ. Φιντικάκης- Liberal.gr)

«Φοβούμενη μια μακρά περίοδο φθοράς του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, μέσω του Νίκου Παππά, η Κουμουνδούρου προωθεί επικοινωνιακά την ταύτιση με την περίοδο του ’89, ελπίζοντας να καταδείξει ότι ο πρόεδρος είναι πολιτικά διωκόμενος - κάτι σαν τον Ανδρέα. Η θυματοποίηση του αρχηγού μοιάζει η μόνη λύση».
                                                                                                                                                                                                                           (Protagon Team )

«Η φωτογραφία δείχνει έναν όγκο, σαν κομμένο κομμάτι κρέας, και η συνοδευτική λεζάντα σημειώνει: «Το άγαλμα της Αρλέτας». Δεν ξέρω αν την είδατε, δυσκολεύομαι όμως να την περιγράψω ακριβέστερα – κυκλοφορεί, πάντως, ευρέως στο Διαδίκτυο. Το δε πρωτότυπο έχει ήδη εγκατασταθεί στη γωνία των οδών Ιουστινιανού και Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια».

                                                       (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...