αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

"Σαλόνι" ή "αλώνι", τελικά;


Απογύμνωση από δέντρα τα οποία κόβονται και πετιούνται παραπέρα, άνοιγμα με μπουλντόζες χώρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκηνικό για αγώνες μοτο- κρος ή κάμπινγκ, όχι όμως ενός άλσους με όμορφα μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα όπως ήταν γνωστό μέχρι τώρα το Γιαννιώτικο Σαλόνι παρατηρεί κανείς εκεί τελευταία.  Και βέβαια τα "βουνά" με τα περσινά κομμένα κλαδιά, χόρτα κτλ. παραμένουν στη θέση τους όπως και τα αδέσποτα που γίνονται όλο και πιο πολλά. 

Η παράταξη του κ. Μπέγκα, που της πιστώνεται η επαναναφορά του πάρκου στην Δήμο, δεν έδειξε ούτε ικανή ούτε ότι έχει τη θέληση να κάνει το πάρκο αυτό που του αξίζει. Μόλις πέρσι το διαφήμιζε -με "ωραίες" φωτογραφίες από άλλες περιοχές- ως κάμπινγκ, τοποθετώντας κάτι λάστιχα για ντουζιέρες και κάτι σκηνές για κράχτη. Ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της χώρας!

Κωφεύει στις εκκλήσεις για περισυλλογή των αδέσποτων, αν και είναι στην απόλυτη ευθύνη της ενώ οι υπάλληλοί της πετάνε τα αεροπανό  στην πρώτη πλαγιά δεξιά μέσα στο ρυάκι. Τι να περιμένει κανείς λοιπόν όταν παρατηρεί τέτοιες συμπεριφορές; 

Διαβάζοντας, αντίθετα, τις ιδέες της παράταξης του κ.Ελισάφ για τον χώρο βρήκαμε εξαιρετικά θετικό το γενικό περίγραμμα αν και θα περιμένουμε, ως πολίτες, τη συγκεκριμενοποίησή του, ως προς το πότε και το πώς. 

Γίνεται λόγος, λοιπόν,  για τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού, πολιτιστικού και αθλητικού πάρκου αναψυχής με συντήρηση, βελτίωση και προστασία (πυρόσβεση κλπ.) του πρασίνου του άλσους.

Διαμόρφωση και αναβάθμιση χώρων για αθλητικές δραστηριότητες, όπως περιμετρικού στίβου εκγύμνασης, αναμόρφωση του γηπέδου ποδοσφαίρου, τοποθέτηση οργάνων υπαίθριας γυμναστικής, ένταξη των υπαρχόντων γηπέδων tennis στο ευρύτερο σχεδιασμό.

Ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε χώρους οι οποίοι θα επιλεγούν και θα διαμορφωθούν, όπως υπαίθριο θέατρο και θερινός κινηματογράφος. Χώροι δηλαδή για παραστάσεις, προβολές, συναυλίες.

Καθορισμός χώρων για περιβαλλοντικές δράσεις αναψυχής και εκδηλώσεις μαθητών και σχολείων, φορέων, ομάδων και συλλόγων. Βιωματική εκπαίδευση των μαθητών σε φυτεύσεις βοτάνων, λουλουδιών και στην περιποίησή τους.

Τρόπος πρόσβασης, φύλαξης και διαρκούς  επιτήρησης – συντήρησης του πάρκου. Καθορισμός απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και πλήρη ενεργειακή αυτονομία του άλσους.

Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε να φιλοξενούνται οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Δήμου, όπως τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα με θεματικό πάρκο και άλλες.   

Δημιουργία υποδομών για περιοδικές εκθέσεις, ώστε να βρουν χώρο προβολής τα τοπικά προϊόντα, η γευσιγνωσία και η γαστρονομία.

«Το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αποδοθεί στους Δημότες. Οι δημότες πρέπει να επιστρέψουν στο πάρκο. Δήμος και πολίτες υιοθετούμε το πάρκο και το μετατρέπουμε σε έναν πραγματικό πνεύμονα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.Ο Δήμος πρέπει να διαθέσει τις απαιτούμενες δαπάνες και να αναζητήσει τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση και διάθεση του χώρου αυτού στους Γιαννιώτες , Άλλωστε όταν ο δήμος έχει δεσμευμένα πάνω από 30 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, μπορεί να βρει τις πιστώσεις για μία τέτοια παρέμβαση. Το οικονομικό δεν είναι το μείζον!

Οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται εντός του Πάρκου μπορούν να μισθωθούν και να αξιοποιηθούν από ιδιώτες με όρους και κανόνες που θα προκύπτουν από την διαχειριστική μελέτη», κατέληξε ο κ.Ελισάφ.


Άποψή μας είναι ότι ένα πάρκο σαν αυτό του Πυρσινέλλα για να λέγεται πάρκο πρέπει πρωτίστως να είναι περιφραγμένο, ασφαλές, καθαρό και επιτηρούμενο. Να αποτελεί χώρο για περίπατο και αναψυχή. Να μπορεί κανείς να πιει έναν καφέ, να περπατήσει, να παίξουν τα παιδιά σε μια παιδική χαρά της προκοπής.

Αυτά, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα πράγματα για τον 21ο αιώνα , από τον οποίο πολύ απέχει η σημερινή Δημοτική Αρχή που έχει εγκαταλείψει έναν από τους πλέον όμορφους χώρους στη χώρα, στην κατάσταση που δυστυχώς είναι σήμερα. 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...