αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Πολυτελής αφθονία υποκρισίας...


«Άνθρωποι καλοζωισμένοι, μεγαλωμένοι στα πούπουλα, γόνοι πολιτικών ή επιχειρηματιών που σιτίζονται πλουσιοπάροχα από τον δημόσιο κορβανά και απέκτησαν ισχύ πουλώντας εν γνώσει τους παραμύθια στους αφελείς, μας λένε ότι γοητεύονται από τη φτώχεια και την εξαθλίωση χωρών όπως η Βολιβία, η Βενεζουέλα και η Κούβα. Αν στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια ύφεσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 18.500$, στη Βολιβία είναι μόνο 4.500$. Και οι δικοί μας οι μεγάλοι επαναστάτες προσποιούνται ότι τη ζηλεύουν και θα ’θελαν να μας κάνουν σαν αυτήν. Αμ’ έπος αμ’ έργον, παιδιά.

Θυμάμαι ότι οι πρώτοι Κνίτες της μεταπολίτευσης που άρχισαν να κλονίζονται και να αλλαξοπιστούν ήταν αυτοί που είχαν επισκεφτεί μέσω του κόμματος την ΕΣΣΔ στη δεκαετία του ’80. Και είχαν κάνει το σωτήριο λάθος να μπουν μέσα σε σοβιετικό super market. Οι εικόνες των άδειων ραφιών και των εξαθλιωμένων κατοίκων που περίμεναν σε ατέλειωτες ουρές για να προμηθευτούν λίγο γάλα ή λίγο σαλάμι, τους σοκάρισαν. Γνώρισαν από κοντά τον άλλο κόσμο που ήταν εφικτός. Τον  κόσμο της πείνας. Ειδικά οι ευτραφείς και θυμάμαι αρκετούς, πρέπει να έπαθαν πλάκα. 

Άκου ουρά για το σαλάμι!Μια χαρά ήταν ο δικός μας ο κομμουνισμός με λεφτά, με τα λεφτά κυρίως των άλλων. Διότι όχι μόνο ζούσες καλά με όλα τα ελέη στα χέρια σου, αλλά μπορούσες ελεύθερα να καταγγέλλεις ταυτόχρονα την καπιταλιστική λιτότητα αλλά και την καπιταλιστική αφθονία. Να ζητάς ακόμα περισσότερα και από τα δύο και την ίδια στιγμή να δηλώνεις και οικολόγος και εναλλακτικός και θιασώτης της αποανάπτυξης και να αντιπαλεύεις τον λεγόμενο παραγωγισμό της δυτικής οικονομίας. Ένας απίθανος μύλος, μια ιδεολογική κουρελού. Πραγματική αφθονία ανοησίας.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί που το πιστεύουν ακόμα και τώρα στα γεράματα.  Καθώς ανεβαίνουν τα σκαλιά της γέφυρας.Με τέτοια παραμύθια μεγάλωσαν γενιές στη χώρα μας. Θα ήταν απλά μια πλάκα, μια παραξενιά της ελληνικής προοδευτικής διανόησης, αν δεν είχε γίνει ιδεολογία και δεν είχε εισχωρήσει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πετσί της κοινωνίας. Κάθε σχολική γιορτή για το «Πολυτεχνείο», από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, τελειώνει ακόμα και σήμερα με το τραγούδι «γυρίζω την πλάτη μου στο μέλλον» για να δηλώσει την απαρέσκεια της νεολαίας μας στον τεχνολογικό πολιτισμό και τις ευκολίες που παρέχει. Ενώ μαθητές και μαθήτριες σε όλη τη διάρκεια της γιορτής παίζουν με τα κινητά τους.

Η υποκρισία του καλοζωισμένου συστήματος πολιτικών και διανοουμένων και κυρίως αυτών που δηλώνουν αριστεροί, προοδευτικοί και οικολόγοι, είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της χώρας. Γι’ αυτό και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κάστες μπιζάρουν ακριβώς αυτή την υποκρισία και μας υπερασπίζονται απέναντι στα διεθνή καπιταλιστικά συμφέροντα που θέλουν δήθεν να κατασπαράξουν την ανυπότακτη Ελλάδα. Πάνω σ’ αυτή την υποκρισία αρθρώθηκε και η άνοδος της αριστεράς στην εξουσία».

                         (Απόσπασμα άρθρου του Λ.Καστανά από την ΑΤΗensvoice




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...