αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η πείνα στη Βενεζουέλα...


Βενεζουέλα: τρώνε φλαμίνγκος, σκύλους, γάτες, γαϊδούρια & μυρμηγκοφάγους

Η ένδεια κι η πείνα είναι τόσο διαδεδομένες στην κάποτε πλούσια Βενεζουέλα, ώστε έχουν αποκτήσει και παρατσούκλι: «η δίαιτα του Μαδούρο».Έξι στους δέκα κάδους σκουπιδιών λεηλατούνται από πεινασμένους πολίτες, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων του Μαρακαΐμπο, Ρικάρντο Μποσκάν.

Ο πληθωρισμός επί των ημερών του αριστερού προέδρου καλπάζει: κοντά στο 700%(!) κυμάνθηκε πέρυσι σύμφωνα με το ΔΝΤ.  Η φτώχεια έπληττε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά (81,8%%) το 2016, ενώ οι μισοί απ’ τους 9,6 εκατομμύρια κατοίκους βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα ομάδας πανεπιστημιακών για τις συνθήκες διαβίωσης στη σοσιαλιστική χώρα.Αλλά να καταφεύγουν στα φλαμίνγκος για να καλμάρουν την πείνα είναι κάτι πρωτάκουστο.Ούτε στις εποχές της ισπανικής κατάκτησης δεν έτρωγαν οι ιθαγενείς αυτά τα πουλιά. Αλλά αυτή η νέα συνήθεια προέκυψε απ’ την ανάγκη της επιβίωσης», λέει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημονικών Σπουδών της Βενεζουέλας, Άνχελ Βιλορία.


Τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συνήθειες σε αγροτικές περιοχές άλλαξαν περιλαμβάνοντας σαύρες ιγκουάνα, άγρια πτηνά, αλλά για πρώτη φορά και εξωτικά πουλιά όπως τα φλαμίνγκο.   Αλλά και στις χωματερές των μεγαλουπόλεων τα ίχνη της απελπισίας των πεινασμένων κατοίκων είναι ορατά: από πέρυσι εντοπίζονται ολοένα και συχνότερα τα γδαρμένα κουφάρια διαμελισμένων σκύλων, γάτων, γαϊδουριών, αλόγων και περιστεριών.

Τα υγιή γεύματα είναι πολυτέλεια για τις περισσότερες οικογένειες. Ένα κιλό ζάχαρη ή καλαμποκάλευρο στοιχίζουν περίπου 7.800 bolivares, ή δύο δολάρια στη μαύρη αγορά. Κι ένα κιλό κρέας φθάνει τα 10.000 bolivares. Αυτά τα τρία μαζί ξεπερνούν το ήμισυ του επίσημου κατώτατου μισθού των 40.000 bolivares ή 11 δολαρίων...


Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η αριστερή κυβέρνηση απειλεί να καταλάβει τα αρτοποιεία στο Καράκας στο πλαίσιο ενός νέου «πολέμου του ψωμιού».
Αυτή την εβδομάδα συνελήφθησαν τέσσερις αρτοποιοί επειδή έψηναν παράνομα brownies κι άλλα αρτοποιήματα.Ο Νικολάς Μαδούρο έστειλε στρατιώτες κι επιθεωρητές σε πάνω από 700 φούρνους στην πρωτεύουσα για να επιβάλουν μια διάταξη που προβλέπει ότι το 90% των αλεύρων θα πρέπει να προορίζεται για φρατζόλες.


Hταν άλλη μια κίνηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πρωτοφανών ελλείψεων και των μακριών ουρών που σχηματίζουν οι κάτοικοι για βασικά αγαθά και οι οποίες χαρακτηρίζουν την οικονομική κρίση της χώρας την τελευταία τριετία. Αλλά ο εφιάλτης για τους πολίτες δεν λέει να τελειώσει.


                                                   (Απόσπασμα άρθρου ταπό το eyedoll.gr)

 





 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...