αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Διάβαζε ο Κολοκοτρώνης «Ριζοσπάστη»;



«Αφησε ευρεία παρακαταθήκη, όχι μόνον για την Αριστερά, αλλά για την ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών». Πόση σχέση έχει με τις δημοκρατικές αξίες ο Νίκος Μπελογιάννης στον οποίον αναφέρεται το ως άνω ρηθέν από τον πρωθυπουργό; Οση σχέση έχει και η ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον καπιταλισμό. 

Οπως θα διαβάσατε ενδεχομένως, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα παρότρυνε μέλη και συνοδοιπόρους να αποκαλύψουν στους μαθητές τους την αλήθεια που τους κρύβουν τα σχολικά βιβλία. Ο «λαός» δεν ξεσηκώθηκε μόνον εναντίον των Οθωμανών. 

Ξεσηκώθηκε και εναντίον των κοτζαμπάσηδων και της «φεουδαρχίας» για να διεκδικήσει ανακατανομή της γης και να φέρει τον καπιταλισμό. Δυστυχώς, το έργο του πρώην μέλους του Π.Γ. του ΚΚΕ Λεωνίδα Στρίγκου, όπως διεπίστωσα έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο Διαδίκτυο, είναι εξαντλημένο και δεν μπορώ να σας παραπέμψω εκεί για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος. Υπάρχει βέβαια πάντα ο κλασικός του ελληνικού μαρξισμού Κορδάτος και για τους μερακλήδες ο ημιπαράφρων, πλην όμως γοητευτικός, Σκαρίμπας.

Ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για να επιβάλει τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό στη χώρα. Καταδικάσθηκε δις εις θάνατον από στρατοδικείο της εποχής και εκτελέσθηκε ως κατάσκοπος ξένης δυνάμεως, της ΕΣΣΔ. Αν εκτελέσθηκε δικαίως ή αδίκως, είναι ένα ζήτημα. Η συσχέτισή του όμως με τις «δημοκρατικές αξίες» είναι ένα άλλο. Στην Ουγγαρία, όπου οι αγώνες των εκεί Μπελογιάννηδων για τη δημοκρατία εστέφθησαν από επιτυχία, όπως διάβασα, ζητούν από τη Χάινεκεν να βγάλει το κόκκινο αστέρι από τον λογότυπο επειδή τους θυμίζει τον παράδεισο που έχασαν όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός. 

Η συσχέτιση δεν θα παρουσίαζε κανένα απολύτως ενδιαφέρον αν δεν την υπερασπιζόταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας που είναι δημοκρατική και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παραχάραξη της Ιστορίας; Κάτι χειρότερο. Αγνοια της Ιστορίας και άγνοια των εννοιών, όπως η δημοκρατία, που δεν ανήκουν μόνον στην Ιστορία, αλλά και στο παρόν. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μιλάει για δημοκρατία, ενώ δεν ξέρει τι είναι η δημοκρατία. Οπως νομίζει ότι μιλάει αγγλικά ενώ δεν ξέρει αγγλικά.

Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ. Εκμεταλλεύονται τις αναπηρίες ενός εκπαιδευτικού συστήματος που στηρίζεται στην αποστήθιση στερεοτύπων για να επιβάλουν τα δικά τους στερεότυπα. Το χειρότερο είναι ότι μπαίνουν σε σχολικές τάξεις και απευθύνονται σε παιδιά που κανείς δεν τα έμαθε να κρίνουν. Ο Κολοκοτρώνης πάντως, αν και ρωσόφιλος, δεν διάβαζε ούτε «Ριζοσπάστη» ούτε «Αυγή».

Και όλα δένουν αρμονικά. Ο κ. Τσίπρας και η αντίληψη που έχει για τη δημοκρατία είναι παιδί αυτής της εκπαίδευσης που διαχειρίζονται εκπαιδευτικοί σαν αυτούς του ΠΑΜΕ. Και είναι λογικό να ταυτίζει το πνεύμα του εμφυλίου με τη δημοκρατία, όχι μόνον γιατί αυτό του έδωσε την εξουσία, ούτε γιατί είναι κακός άνθρωπος. Απλώς, δυστυχώς γι’ αυτόν και για μας, δεν ξέρει τίποτε άλλο».

                           (Άρθρο του Τ. Θεοδωρόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...