αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Εγκλημα... χωρίς τιμωρία

Πριν από τρία χρόνια στην Κέρκυρα μια πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τον Μάιο του 2013, ένας ανήλικος Αφγανός επιτέθηκε στην 20χρονη φοιτήτρια Σπυριδούλα Χάιδου στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας και τη χτύπησε για να της αρπάξει την τσάντα.
Ο κακοποιός αφού κατάφερε να αρπάξει ότι πολύτιμο βρήκε, δεν σταμάτησε και έριξε την κοπέλα από γκρεμό ύψος οκτώ μέτρων με στόχο να την σκοτώσει. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριές σωματικές κακώσεις και ο δράστης συνελήφθη δηλώνοντας πως είναι 17 ετών.

Ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι «την πέταξα γιατί φώναζε βοήθεια. Τρόμαξα όταν είδα να πλησιάζει ένα αυτοκίνητο την ώρα που είχα πάρει την τσάντα της. Εκείνη συνέχιζε να φωνάζει και για να της κλείσω το στόμα την πέταξα στα βράχια». Επιπλέον μέσω δικηγόρου δήλωνε στους αστυνομικούς «συντετριμμένος από την πράξη του». Συμπλήρωσε δε ότι «ενήργησε υπό καθεστώς πανικού και» όπως είπε, «εάν γύριζε τον χρόνο πίσω δεν θα το ξανάκανε, έχει και εκείνος αδελφές». 

Ο Χουσεΐν Κ. καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, όμως με το νόμο Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών αφέθηκε ελεύθερος στις 31 Οκτωβρίου του 2015 με περιοριστικούς όρους να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του μια φορά τον μήνα.

Ο νεαρός Αφγανός αφού έκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου δήλωσε μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ήταν τυπικός μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 όταν  παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό τμήμα της δηλωμένης περιοχής του. Έκτοτε, η Ελληνική Αστυνομία τον αναζητούσε.

Η επανεμφάνιση του στα Μέσα δεν ήταν για καλό. Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας της άτυχης Μαρία Λάντερμπεργκερ στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια νεαρού Αφγανού προκύπτουν σημαντικά στοιχεία ότι ήταν το ίδιο άτομο που προσπάθησε να σκοτώσει την φοιτήτρια στην Κέρκυρα.

Η τραγική κατάληξη της υπόθεσης της νεαρής Γερμανίδας φέρνει σε δυσμενή θέση την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς τα ερωτήματα που θέτουν οι γερμανικές Αρχές στη χώρας μας είναι μεν αμείλικτα, αλλά και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς έχουν να κάνουν με το πώς είναι δυνατόν ένας τόσο επικίνδυνος κακοποιός να αποφυλακίστηκε τόσο γρήγορα και φυσικά πώς παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής, ευρισκόμενος να διασχίζει ανενόχλητος την μισή Ευρώπη για να κατευνάσει αυτή τη φορά το δολοφονικό του ένστικτο.

Όπως διαπιστώνεται, δεν είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, πράγμα που ήταν αυτονόητο να γίνει, από τη στιγμή που θεωρήθηκε δραπέτης. Κάθε κρατούμενος που αποφυλακίζεται υπό όρους και δεν τους τηρεί, αυτομάτως θεωρείται δραπέτης και σχηματίζεται σε βάρος του σχετική δικογραφία. Πέρα δηλαδή, από το γεγονός ότι ένας βίαιος εγκληματίας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και βρέθηκε ελεύθερος, δηλώνοντας διεύθυνση στον Αγιο Παντελεήμονα, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για την αναζήτησή του.

Στις κατηγορίες για σωρεία παραλείψεων και λαθών τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απάντησαν με κοινή ανακοίνωση, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεται ότι οι γερμανικές Αρχές ήταν ενήμερες πολύ καιρό πριν για τα στοιχεία του δράστη του εγκλήματος και ότι υπήρχε πρόβλημα με το άσυλο, αλλά δεν ρωτήθηκαν οι ελληνικές αρχές.

Η ζωή της 20χρονης κοπέλας που χάθηκε στη Γερμανία δεν φάνηκε να συγκινεί τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ο ίδιος) στο κοινοβούλιο.

Iδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η θέση του κ. Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με την οποία: «Ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα». Υπερασπίζεται δηλαδή την απόφασή του για την αποφυλάκιση τόσο του Αφγανού, όσο και άλλων ποινικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν και «παράπλευρες απώλειες».

                                                                                  ("Πρώτο Θέμα")









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...