Ενδεχομένως έχετε καταλάβει και τον λόγο της επιλογής του σημερινού θέματος. Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα του 1993, θα τον πιάσει θλίψη για το πώς στην Ελλάδα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Οπως συμβαίνει και σήμερα με τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δεχόταν θύελλα αντιδράσεων (από τον τότε ΣΥΡΙΖΑ που ονομαζόταν... ΠΑΣΟΚ) επειδή επέλεξε να ανοίξει την αγορά της τηλεφωνίας δίνοντας άδειες στην Panafon και την Telestet. «Χαρίζει την κινητή τηλεφωνία στους ιδιώτες», «καταστρέφει τον ΟΤΕ» και άλλα τέτοια βαρύγδουπα έγραφε ο Τύπος.
Τι συνέβη ύστερα από λίγα χρόνια το ξέρουμε όλοι. Ο ανταγωνισμός γκρέμισε τις αρχικά υψηλές τιμές και μετά την είσοδο και της Cosmote όλοι πλέον απέκτησαν κινητά. Αρκεί ένα στοιχείο για να δείτε πόσο ανόητη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης ότι «με τις ιδιωτικές εταιρείες η κινητή τηλεφωνία θα γινόταν μόνο “σπορ” των πλουσίων». Ενώ το 1993 οι προβλέψεις ήταν ότι σε μια δεκαετία θα υπήρχαν στην Ελλάδα το πολύ 200.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, το 2006 υπήρχαν στη χώρα μας 13,5 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα!
Και τι σχέση έχει η ΔΕΗ με την τηλεφωνία, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Μια απάντηση βρίσκεται στους εξωφρενικούς λογαριασμούς που λαμβάνουμε κάθε τετράμηνο και διστάζουμε πλέον ακόμη και να τους ανοίξουμε. Γιατί έχουν απογειωθεί οι τιμές; 'Οχι μόνο επειδή η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο, αλλά και γιατί απλούστατα χρειάζονται γενναίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και στον χώρο της ενέργειας, τις οποίες το κράτος αδυνατεί να πραγματοποιήσει μόνο του. Ανόητες είναι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. που έχουν και ιδιώτες στην ηλεκτρική ενέργεια; Ή μήπως δεν ωφελήθηκαν οι Ελληνες καταναλωτές από τον ανταγωνισμό που προκλήθηκε στην τηλεφωνία;
Υπάρχει όμως και άλλη μια απάντηση. Είναι οι 6.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν οι εταιρείες τηλεφωνίας όταν άνοιξαν στην Ελλάδα, όπως και 70.000 εργαζόμενοι που επωφελήθηκαν εμμέσως από τη δραστηριότητά τους. Οσοι μάλιστα επιστρέψαμε τα τελευταία χρόνια στον ΟΤΕ έχουμε και μια ακόμη απάντηση γιατί πρέπει να γίνει το ίδιο και στη ΔΕΗ. Διότι αίφνης διαπιστώσαμε πόσο εντυπωσιακά έχουν βελτιωθεί οι υπηρεσίες του και κυρίως πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού του σε σχέση με το παρελθόν. Και τούτο δεν συνέβη μόνο λόγω του ανταγωνισμού, αλλά και της καθοριστικής συμμετοχής στη μετοχική του σύνθεσή ενός διεθνούς κολοσσού, όπως η Deutsche Telecom.
"Γι’ αυτό και ειλικρινά απορώ αν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ τους έχει περάσει από το μυαλό έστω μια φορά να αλλάξουν το τροπάριο «όχι σε όλα». Να πουν επιτέλους κι ένα «ναι» στην κυβέρνηση και να την αντιπολιτευθούν, θέτοντας, π.χ., τους όρους μιας επωφελούς για τους πολίτες ιδιωτικοποίησης. Προφανώς όμως δεν σκέφτονται καν ότι έτσι θα κέρδιζαν κάποιους πόντους αξιοπιστίας, γι’ αυτό και σιγοντάρουν τους Φωτόπουλους που ξανακλείνουν τους διακόπτες λες και η ΔΕΗ είναι δική τους.
Και κάπως έτσι μου προέκυψε μια μάλλον τρελή ιδέα. Αντί να καταριέται η κυβέρνηση το δημοψήφισμα που αξιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να το προκαλέσει μόνη της. Δεν χρειάζεται καν να περιγράψει στους πολίτες το δίλημμα για το μέλλον της ενέργειας. Ας μας βάλει να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο φωτογραφίες. Στη μια να εικονίζεται ο κ. Φωτόπουλος και στην άλλη ένα απλό κινητό τηλέφωνο. Θα ήταν εκ μέρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και μια έμπρακτη αυτοκριτική για το συνδικαλιστικό τέρας που δημιούργησαν στη ΔΕΗ, υπενθυμίζοντάς μας πώς ξεπέρασαν το αντίστοιχο στον ΟΤΕ..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου