αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Προσωπικά (;) δεδομένα...


«Το σκάνδαλο της εταιρίας Cambridge Analytica αποκάλυψε τα όσα φανταζόμασταν. Κενά επιτήρησης στο διαδίκτυο και συνταγές προπαγάνδας μαζί με τζόγο. Η εταιρεία χρησιμοποίησε ψυχομετρικές μεθόδους αναλύοντας με κατάλληλους αλγόριθμους το προφίλ εκατομμύρια χρηστών με συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά. 

Η κατηγοριοποίηση σε ομάδες αφορούσε συγκεκριμένες «διαδικτυακές συμπεριφορές», όπως επισκέψεις και αναρτήσεις ακραίων απόψεων εθνικιστικού ή ρατσιστικού περιεχομένου μέχρι και απλά μόνο likes σε αυτές. Οι χρήστες ως δείγμα ονομάστηκαν «ευκολόπιστοι». Έπειτα ξεκίνησε ο βομβαρδισμός με στοχευμένα εξατομικευμένα μηνύματα, ψευδείς ειδήσεις επί το πλείστον με σκοπό να επηρεάσουν τις απόψεις τους ή να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τον ακραίο χαρακτήρα τους. Ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι ήταν οι προεκλογικές αναμετρήσεις ανά την υφήλιο και το δημοψήφισμα του Brexit

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Αμερικής και του Brexit συνδυάστηκε με την συνεργασία της Cambridge Analytica με το Facebook και τις υπηρεσίες που πρόσφερε η Cambridge Analytica στους υποψηφίους για να κερδίσουν τις εκλογές ή να ταχθούν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του Brexit.Η εταιρία Cambridge Analytica αναγκάστηκε να κλείσει ίσως για να μην συνεχιστεί η έρευνα, το Facebook θα πληρώσει 5 δις δολάρια για υπονόμευση στις επιλογές των καταναλωτών του. 

Η απαίτηση δημιουργίας μιας ανεξάρτητης επιτροπής προσωπικών δεδομένων έγινε πλέον αναγκαία ως ρυθμιστής. Ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (GDPR) μπήκε σε ευρωπαϊκή εφαρμογή με πρόστιμα για τους παραβάτες. Σίγουρα όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την συμμόρφωση. Κάποιοι όμως πάντα θα τεστάρουν τα όρια της επιτήρησης και οι «ευκολόπιστοι» θα συνεχίζουν να αποτελούν ένα καλό δείγμα για χειραγώγηση. Όπως είπε και ο Kapor, όταν κάθεσαι μπρος στο ίντερνετ είναι σαν να πίνεις νερό από πυροσβεστικό κρουνό, θέλει σίγουρα τρόπο πώς θα ξεδιψάσεις».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Β.Τζάνη από την ATHensvoice)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...