αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Ενδεικτικά...


«Το μακρινό 1980 πήγα για σπουδές στον εξίσου μακρινό Καναδά.Σε μια μικρή πόλη 400.000 περίπου κατοίκων, η οποία ήταν σκεπασμένη από τα χιόνια 7-8 μήνες το χρόνο. όλη διαδικασία της εγγραφής κλπ. ήταν όσο πιο απλή θα μπορούσε να γίνει, χωρίς καμιά γραφειοκρατική αγκύλωση.

Ενδεικτικά, υπήρχαν παντού, σε όλους τους χώρους,  υπάλληλοι του πανεπιστημίου με υπολογιστές, και ο καθένας από αυτούς μπορούσε με την επίδειξη της φοιτητικής σου ταυτότητας να εκδώσει επί τόπου την οποιαδήποτε βεβαίωση, το οποιοδήποτε πιστοποιητικό, ή την οποιαδήποτε πληροφορία ζητούσες, όλο το 24ωρο… επί τόπου, και χωρίς ουρές...

Να κάνω μια παρένθεση, και να σημειώσω εδώ ότι δικό του κομπιούτερ διέθετε τότε και κάθε περιπολικό της αστυνομίας! Το 1980 παρακαλώ…Το διαπίστωσα όταν οδηγώντας αυτοκίνητο πέταξα έξω από το παράθυρο μια γόπα ως γνήσιος Ελληνέζος απόγονος του Περικλή, που ήμουν. Με σταμάτησε το περιπολικό, ο αστυνομικός έλεγξε τα στοιχεία μου στον υπολογιστή του περιπολικού, είδε ότι δεν «απασχολώ», μου έριξε ένα χρηματικό πρόστιμο 100 δολαρίων και με ξεπροβόδισε με χαμόγελο…

Όσον αφορά στο πανεπιστήμιο, ήταν πεντακάθαρο, πουθενά δεν υπήρχε γκράφιτι, και όλα μα όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια.Βιβλιοθήκες, χώροι με Η/Υ για ελεύθερη χρήση (δεν υπήρχε διαδίκτυο τότε), lounges για διάβασμα, για χαλάρωση, ραδιοφωνικός σταθμός, μπαράκια, παμπ, καφετέριες, εστιατόρια, σινεμά, μπιλιάρδα, χώροι με ηλεκτρονικά παιχνίδια, εσωτερικές πισίνες, εσωτερικά γήπεδα μπάσκετ,  χώροι για πιγκ πόνγκ, πάρκα, κ.ο.κ.

Όλα ελεύθερα και δωρεάν με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας, και με 24ωρη λειτουργία. Ένας μικρός κόσμος, ανεξάρτητος από τον έξω.Εδώ επίσης να σημειώσω ότι τα καναδικά πανεπιστήμια δεν είναι ιδιωτικά, είναι μη κερδοσκοπικές οντότητες, και λειτουργούν με σχετικά χαμηλά δίδακτρα, κυρίως με χορηγίες (αποφοίτων, κ.α.) και επιχορηγούνται από το κράτος.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο (όπως και το επόμενο, στην ίδια πόλη,  στο οποίο πήγα αργότερα για μεταπτυχιακό) διέθετε δική του υπηρεσία σεκιούριτι, ενώ και η αστυνομία έρχονταν που και που όταν γίνονταν κάποια (σπάνια) καταγγελία για χρήση βίας (κυρίως μεθυσμένοι φοιτητές) ή κάτι παρόμοιο.Κάθε τόσο γίνονταν συναυλίες, εκδηλώσεις, πάρτι, μαζικά events, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η διακίνηση ακαδημαϊκών ιδεών ήταν εξ ολοκλήρου ελεύθερη, και μάλιστα οι καθηγητές της κοινωνιολογίας (πήρα 4 μαθήματα) ήταν ξεκάθαρα μαρξιστές και το διατυμπάνιζαν.Στο πανεπιστήμιο υπήρχαν και λίγες (ελάχιστες) πολιτικές οργανώσεις, και μάλιστα μία εξ αυτών ήταν… μαοϊκή!Έκαναν τις παρουσιάσεις και τις εκδηλώσεις τους ελεύθερα κι ωραία, χωρίς κανένα παρατράγουδο.

Μάλιστα παρακολούθησα ομιλίες του Ralph Miliband, πασίγνωστου τότε μαρξιστή φιλόσοφου και φίλου του δικού μας Πουλαντζά, της διάσημης ακτιβίστριας Angela Davis, του ήρωα του Μάη του 1968 Jerry Rubin, και αρκετών άλλων παρόμοιων «αριστερών επαναστατών», χωρίς ποτέ μα ποτέ να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, ή να τους απαγορεύσει κάποιος τον λόγο.  

Tο μοναδικό σύγγραμμα, που ήταν τότε καθεστώς στα ελληνικά ΑΕΙ, όπως και η αντιγραφή, όπως και το «φροντιστήριο», όπως και οι καταλήψεις,  ήταν εξωγήινα ως έννοιες.Για κάθε μάθημα (θεωρητικές επιστήμες) υπήρχαν δεκάδες βιβλία (αγορασμένα ή δωρεάν από την βιβλιοθήκη) τα οποία θα έπρεπε να διαβαστούν.

Αν σε έπιαναν να αντιγράφεις σε εξετάσεις, ή να μην χρησιμοποιείς παραπομπές για κάτι που δεν ήταν δικό σου, έφευγες σούμπιτο, κι ας ήσουν στο τέλος των σπουδών σου.Οι καθηγητές (λέκτορες, και βοηθοί) κρίνονταν κάθε χρόνο από τους φοιτητές (ανώνυμα) και μόνο όταν αποκτούσαν το λεγόμενο tenure ήταν μόνιμοι.

Και γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Διότι εν έτει 2019, στο Ελάντα  ακόμη συζητάμε για το «πανεπιστημιακό άσυλο», με τον πολύ Πολάκη που χρημάτισε μάλιστα και υπουργός(!!!!) να μην γνωρίζει ότι αυτό θεσμοθέτηθηκε στη χώρα μας με το Σύνταγμα του 1975, και νομοθετήθηκε από το Πασόκ του Ανδρέα το 1982.Και εν πάση περιπτώσει βρε Πολάκη, αν υπήρχε άσυλο επί κατοχής, όπως είπες, που το σεβόντουσαν οι Ναζί(!!!!), γιατί δεν το γνώριζαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, να πάνε να κλειστούν στο ΑΠΘ και να γλιτώσουν το ολοκαύτωμα;Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια…»

                                  (STRANGE ATTACTOR- ORTHOGRAFOS.GR)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...