αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

ΛΑΡΚΟ... της χρεοκοπίας


«Το διαρκές σκάνδαλο της ΛΑΡΚΟ, που χρωστά πάνω από 500 εκατ. ευρώ, που για κάθε τόνο που πουλάει «μπαίνει μέσα», αλλά παρ’ όλα αυτά η απερχόμενη διοίκηση έταζε αυξήσεις, πριμ και παροχές στους 1.200 εργαζόμενους, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 

Η γραμμή των Σταϊκούρα - Χατζηδάκη, όπως προκύπτει από χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Liberal.gr για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, είναι πως είτε αυτή θα πουληθεί για να σβηστούν τα 160 εκατ. ευρώ των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που την βαρύνουν, είτε θα εκκαθαριστεί εν λειτουργία «αλά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». 

Τρίτος δρόμος πλην της πτώχευσης δεν υπάρχει για την βιομηχανία νικελίου, την οποία τόσα χρόνια κρατά ζωντανή η ΔΕΗ, εις εκ των μετόχων της. Η εταιρεία εδώ και χρόνια παράγει ένα προϊόν, δηλαδή σιδηρονικέλιο, σε τιμή υψηλότερη από την τιμή πώλησης, αλλά παρ΄όλα αυτά δεν κλείνει, επειδή πολύ απλά την «επιδοτεί» η ΔΕΗ, κάνοντας τα στραβά μάτια όταν δεν της πληρώνει το ρεύμα, έχοντας συσσωρεύσει σε βάρος της, οφειλές πάνω από 300 εκατ. ευρώ. 

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, όπου εκτός των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει το 55,2% της ΛΑΡΚΟ. Οι άλλοι δύο μέτοχοι είναι ο μόνιμος σωτήρας της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή η ΔΕΗ (11,4%), και η Εθνική Τράπεζα (33,4%).

Τέθηκαν όλα τα σενάρια στο τραπέζι, παρουσιάσθηκε με νούμερα η σημερινή κατάσταση, και συμφωνήθηκε να προταθεί στην Κομισιόν να «ζωντανέψει» το παλαιό σχέδιο του 2014, αλά ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο προ πενταετίας είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών: Συνίστατο στην συμφωνία να διαγράψει η ΕΕ τις κρατικές ενισχύσεις, υπό τον όρο ότι η ΛΑΡΚΟ θα πουληθεί, διαφορετικά η βιομηχανία θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση και διάλυση. 

Στην πράξη, το σχέδιο προέβλεπε να σπάσει η βιομηχανία στα δύο, και να πουληθούν μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, στον ένα το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα δικαιώματα στο μεταλλείο του Αγ. Ιωάννη, και στον άλλο τα λοιπά δικαιώματα εξόρυξης που έχει ανά την Ελλάδα.

Τίποτα απ’ αυτά φυσικά δεν έγινε, παρά όταν το 2015 ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ επελέγη η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει κρατική, χωρίς ταυτόχρονα να εξυγιανθεί, με τους μισθούς, και τις παροχές να παραμένουν δυσανάλογοι μιας εταιρείας που για κάθε τόνο νικελίου που παράγει, γράφει ζημιές 3.642 δολάρια (περυσινά στοιχεία)».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Μ.Φιντικάκη από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...