αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Απόψεις...



«Π​​ρώτο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα, πασίδηλο και ασφυκτικό: η απώλεια επαφής κομμάτων και κομματανθρώπων με την πραγματικότητα. Η απόλυτη υποταγή λόγων και ενεργημάτων τους στη στυγνή προτεραιότητα να κερδηθούν οι εντυπώσεις.

Η πολιτική αρχίζει και τελειώνει στις εντυπώσεις, σχεδιάζεται και ασκείται με τους όρους του μάρκετινγκ. Το κόμμα, η ονομασία του, τα στελέχη του, ο λογότυπος, το δήθεν «πρόγραμμά» του, οι δημηγορίες των «αρχηγών», οι καθημερινές «παρεμβάσεις» τους στην επικαιρότητα, όλα είναι άσχετα με την πολιτική και την κοινωνία. Ολα υπηρετούν αποκλειστικά τον εντυπωσιασμό – να κερδηθούν, με οποιοδήποτε τίμημα, οι εντυπώσεις.

Οι εντυπώσεις όχι των σκεπτόμενων, με κριτική εγρήγορση πολιτών. Αυτοί είναι μειονότητα και δεν ενδιαφέρουν. Οι εντυπώσεις είναι προκάτ και αλακάρτ: συντονισμένες με τον πρωτογονισμό και τα ορμέμφυτα του «ποδοσφαιρόφιλου» οπαδού, του παθητικού τζογαδόρου, του υπνωτισμένου καταναλωτή. 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ η ελλαδική κοινωνία γνωρίζει και υφίσταται, για δεύτερη φορά (μετά την πασοκική αποδόμηση πατρίδας, γλώσσας, αξιοκρατίας), τις συνέπειες του ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού και αμοραλισμού. Συνέπειες, φυσικά, στο επίπεδο ποιότητας της ζωής».
          

                                                          (Χρ.Γιανναράς -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Στα πανεπιστήμια της Τσεχίας (νά τη πάλι η Τσεχία) σπουδάζουν περίπου 50.000 ξένοι φοιτητές. Σπουδάζουν στην Τσεχία, και μένουν στην Τσεχία. Και ξοδεύουν τα λεφτά τους στην Τσεχία. Πού σπουδάζουν; Στα ΤΕΙ; Όχι.Σπουδάζουν σε ένα από τα 28 κρατικά και 39 ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας.Οι περισσότεροι επιλέγουν τα αγγλόφωνα, αν και οι σπουδές στα τσέχικα είναι δωρεάν — αλλά τα τσέχικα είναι δύσκολα, και θες ένα χρόνο να τα μάθεις.Τώρα, ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Τσεχία αυξάνει ΚΑΘΕ χρόνο. Οι Τσέχοι έχουν βάλει στόχο το ένα εκατομμύριο ξένους φοιτητές. Δηλαδή, όσους θα είχαμε εμείς αν είχαμε ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ και μία δεκαετία.Δηλαδή αν ήμασταν μια άλλη χώρα. Αλλά δεν είμαστε αυτή η άλλη χώρα. Είμαστε αυτό που καταντήσαμε.

ΥΓ1. Τελευταία φορά που γράφτηκε κάτι σε κάποιον τοίχο κάποιου τσέχικου πανεπιστημίου ήταν επί δικτατορίας — πριν το 1989. Δεν μιλάμε για γκράφιτι. Μιλάμε για μια μουτζούρα στον τοίχο. Μια μουτζαλιά. Υπάρχουν ειδικά ταμπλό στα λόμπι, όπου πας και αναρτάς με τάξη (όχι στραβά) το ψήφισμά σου, την αγγελία σου, το κατιτί σου. Εκτός ταμπλό, δεν έχει. Αλλιώς θα βγεις εσύ εκτός ταμπλό. Και εκτός χώρας.

ΥΓ2. Κάντε κι εσείς το τεστ: ψάξτε στο Google πόσοι ξένοι σπουδάζουν στην Ελλάδα. Tip: δεν θα το βρείτε. Θα βρείτε πόσοι ΕΛΛΗΝΕΣ σπουδάζουν ΕΞΩ».
 
                           (Απόσπασμα άρθρου του Κ.Αθανασιάδη σπό το liberal.gr)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...