αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Σουφαρί Σεράι- μια ακόμη χαμένη ευκαιρία...


Το «Σουφαρί Σαράι», η Σχολή ιππικού του Αλή Πασά δηλαδή είναι ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη μας. Διώροφο, λιθόκτιστο, ορθογώνιας κάτοψης. Το ισόγειο διαμορφώνεται σε τέσσερις επιμήκεις χώρους, που χωρίζονται μεταξύ τους με πεσσούς και τοξοστοιχίες. 

Μετά την αποκατάστασή του στεγάζει σήμερα (στον όροφο)  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - παράρτημα Ιωαννίνων (με πολύ μικρή επισκεψιμότητα) . Το ισόγειο όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο και ανοίγει τις πύλες του μια δυο φορές τον χρόνο για λίγες μέρες φιλοξενώντας κάποια έκθεση. 

Διαθέτει, όμως, η πόλη την πολυτέλεια να κρατάει τέτοιους χώρους κλειστούς: Δεν θα μπορούσε να φιλοξενεί μόνιμες εκθέσεις όλον τον χρόνο; Φυσικά και θα μπορούσε. Γιατί λοιπόν παραμένει ερμητικά κλειστό; Όταν  μάλιστα βρίσκεται στην πλέον τουριστική περιοχή δίπλα στον παραλίμνιο πεζόδρομο, πράγμα που θα εξασφάλιζε μια σίγουρη επισκεψιμότητα από ανθρώπους που θα ήθελαν να δουν τον πολιτισμική διάσταση της πόλης; Τώρα το βλέπουν μόνο απέξω. Ως πότε;


Πριν κάποιο διάστημα μάλιστα ο Πρωινός Λόγος είχε φιλοξενήσει ένα άρθρο του Πρέσβη ε.τ. Χρ. Μπότζιου ο οποίος ανέφερε ότι ο χώρος θα  ήταν ιδανικός να στεγάσει  ένα τρίπτυχο Μουσείο που θα αναδείκνυε την ιστορική και πολιτιστική παράδοση της πόλης και γενικότερα της Ηπείρου όπως: α) τους Ηπειρώτες Εθνικούς ευεργέτες, β) τους Ηπειρώτες Δασκάλους του Γένους και του Ελληνικού Διαφωτισμού και γ) τους Ηπειρώτες Πολέμαρχους και αγωνιστές.  

Ο ίδιος έλεγε ότι σε από ετών συζητήσεις του με τον Πρέσβη Τιμολέοντα Νότη Μπότσαρη –τελευταίο απόγονο της ηρωικής Σουλιωτικής οικογένειας από την πλευρά του Νότη, αδελφού του Μάρκου– είχε διαπιστώσει ότι τον προβλημάτιζε η τύχη των οικογενειακών κειμηλίων τα οποία είχε στην κατοχή του και συνδεόταν με τους προγόνους του και ασφαλώς την Ήπειρο. Δεν ήθελε να καταλήξουν σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, του Ιστορικού Αρχείου Αθηνών όπως τόσα άλλα. Είχε αρχίσει μάλιστα  να τον ελκύει η ιδέα τα οικογενειακά κειμήλια, πολλά και σημαντικά, να δωριζόταν στα Γιάννενα, αν υπήρχε κάποιος κατάλληλος Μουσειακός χώρος. 

Τις σκέψεις του ο κ. Μπότζιος τις έθεσε υπόψη της Διευθύντριας του Σουφαρί Σεράι αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παπούλια.
Όμως τι απαογοήτευση… Βρήκε πόρτες κλειστές και ώτα καθόλου ευήκοα...

Λίγο καιρό αργότερα ο ευπατρίδης, τελευταίος απόγονος των Μποτσαραίων από την πλευρά του Νότη πέθανε αιφνιδίως  και ετάφη στον οικογενειακό τάφο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η τύχη των κειμηλίων και του άλλου ιστορικού υλικού που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ήπειρο δεν είναι γνωστή.



                                            
                             Το Σουφαρί Σεράι


                      Από την εντυπωσιακή έκθεση του Θ.Παπαγιάννη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...