αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί έπεσε το Θεογέφυρο;


Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 

«Πλήθος ερωτημάτων και σοβαρές αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στο Ζαγόρι και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων η προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με πρώτο βήμα τη διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για την εξεύρεση πιθανών σημείων ενδιαφέροντος. 

Για πολλούς κατοίκους της περιοχής με τον μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Ζαγορίου, που αποτελεί ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης και πηγή εξαιρετικού νερού, μια πιθανή ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου φαντάζει ως μαύρος εφιάλτης παρά ως ευκαιρία.

Για μία ακόμη φορά, η έλλειψη ενημέρωσης και οποιασδήποτε διαβούλευσης (παρότι ρητά προβλέπονται σε κάθε στάδιο του έργου) ξεσήκωσε τον κόσμο. Οι άδειες για την πραγματοποίηση του έργου ελήφθησαν τάχιστα από την περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, με τον Δήμο Ζαγορίου να την ανακαλεί στη συνέχεια. 

Υπό το βάρος των αντιδράσεων των κατοίκων διοργανώθηκαν ενημερωτικές συζητήσεις χθες στον Δήμο Ζαγορίου και τη Δευτέρα στον Δήμο Ζίτσας, με τη συμμετοχή επιστημόνων (όπως των σεισμολόγων Κώστα Παπαζάχου και Ακη Τσελέντη), εκπροσώπων της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων.

«Ολα αυτά γίνονται κατόπιν εορτής, καθώς οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, χωρίς καμία ενημέρωση του κόσμου, ενώ δεν δίνουν τη δυνατότητα για ουσιαστική συζήτηση», λέει στην «Κ» ο μελισσοκόμος Ηλίας Ευθυμίου, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων ενάντια στις Χερσαίες Εξορύξεις στην Ηπειρο. 

Ποια ανάπτυξη επιλέγεται για το Ζαγόρι και την Ηπειρο ρωτούν 16 πολιτιστικοί, μορφωτικοί και αθλητικοί σύλλογοι των χωριών της περιοχής, με επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας: 

«Ποιος είναι ο σχεδιασμός της πολιτείας για την περιοχή του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα; Είναι η ανάπτυξη βασισμένη στην παρθένα φύση, τα καθαρά νερά, τα αιωνόβια δάση, την πολιτιστική κληρονομιά, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, γεωτουρισμό, ορειβατικό, περιπατητικό κ.ά.) ή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων; Μπορούν αυτές οι δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις να συνυπάρξουν;», ρωτούν οι σύλλογοι, οι οποίοι ζητούν την αναστολή των εργασιών μέχρι να υπάρξει «άμεση, επίσημη, αναλυτική και αξιόπιστη ενημέρωση από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ακολουθήσει η επιβεβλημένη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Και πραγματικά, είναι να αναρωτιέται κανείς: είναι το Ζαγόρι ή κοντά σε αυτό ο κατάλληλος χώρος για να γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων; Στην περιοχή με τους 46 παραδοσιακούς οικισμούς και μεγάλο μέρος τριών εθνικών πάρκων (Βόρειας Πίνδου, Βίκου - Αώου και Πίνδου - Βάλια Κάλντα), επτά περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου (ένα από τα πέντε στην Ελλάδα);

                                                                                     (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


«Ένα μνημείο λιγότερο, ένας τουριστικός προορισμός λιγότερος για την Ήπειρο, μια ανυπολόγιστη ζημιά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Ζίτσας «το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία....της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις)». 

Είναι όμως έτσι;Και πως απεφάνθη αμέσως ο Δήμος, χωρίς κανένα στοιχείο στα χέρια του;Γιατί τόση βιασύνη και για ποια «μανία της φύσης» κάνει λόγο;

Εξ’ όσων όλοι βλέπανε γύρω τους, τις τελευταίες μέρες είχανε λιακάδες, αμέσως πιο πριν κάποιες βροχές (όχι φοβερά πράγματα στην περιοχή) και μόλις σήμερα άρχισε να βρέχει πάλι.Έντονα καιρικά φαινόμενα δεν τα λες!Το ερώτημα που τίθεται αμείλικτο είναι: Πώς αποκλείστηκε αμέσως και «δια ριπή οφθαλμού» οποιαδήποτε άλλη περίπτωση;

Όπως όλοι ξέρουμε, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σχετικά κοντά στο Θεογέφυρο γίνονται έρευνες για πετρέλαια. Οι έρευνες αυτές περιλαμβάνουν εκρήξεις σε βάθος 10-15-20 μέτρων (επισήμως) και εξελίσσονται καθημερινά χωρίς κανένα έλεγχο από την πλευρά της Πολιτείας. Όσο κι αν καθησυχάζουν όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν οι έρευνες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, μπορεί κάποιος να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να διαβεβαιώσει ότι από τις εκρήξεις αυτές δεν επηρεάσθηκε το υπόβαθρο του Θεογέφυρου; Ότι δεν ενεργοποιήθηκε κάποιο -μικρό έστω- επιφανειακό ρήγμα; Ότι δεν αλλοιώθηκε η ροή κάποιου υπόγειου ρεύματος στο υπέδαφος του Θεογέφυρου;

                                                             (αnemoseleftherias.blogspot.gr)
 

Σε ανακοίνωσή της η  «Ηπειρωτική Συσπείρωση» αναφέρει:

«1η Φεβρουαρίου 2015. Καταρρέει το Γεφύρι της Πλάκας: Κάποιοι τότε μιλάγαμε για χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος. Χρόνια προειδοποιούσαμε ότι, εάν δεν.... παρθούν άμεσα μέτρα, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων θα καταρρεύσει. Όπως ακριβώς και έγινε. Στο περιθώριο του σοκ της κατάρρευσης του Γεφυριού της Πλάκας, κάποιοι προειδοποιούν ότι, όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας, έπονται και άλλα γεφύρια.Τον Δεκέμβρη του 2000 ο Σπύρος Ι. Μαντάς, που μελέτησε 1.200 γεφύρια στην Ήπειρο και αλλού, έγραφε:«Το Γεφύρι της Πλάκας Βουλιάζει στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία που επιβλήθηκε άνωθεν, θαρρείς εκδικητικά. Η κατάρρευση είναι πλέον ζήτημα χρόνου!»

6 Φεβρουαρίου 2015: Ο Μιχάλης Πασιάκος, ένας από εκείνους που έχουν τάξει την ζωή τους στην προστασία του τόπου μας, δημοσιεύοντας εικόνα από το Θεογέφυρο, προειδοποιεί:«Ο Καλαμάς έχει παρασύρει ολόκληρα πλατάνια ενώ η δεξιά όχθη γκρεμίστηκε μέσα στο ποτάμι. Το υπέροχο αυτό μνημείο της φύσης κινδυνεύει να καταρρεύσει! Οι καμάρες που στηρίζουν το κατάστρωμα θέλουν επισκευή. Ακόμα πρέπει να απομακρυνθεί (δυστυχώς) το ογκώδες μυλαύλακο από πάνω του την ίδια ώρα που θα πρέπει να γίνουν στερεωτικές εργασίες στις βάσεις»

8 Φεβρουαρίου 2018: Σήμερα όμως όλοι έμειναν εμβρόντητοι από την κατάρρευση του Θεογέφυρου, αυτού του μονάκριβου μνημείου της φύσης, τοπίου αναφοράς για όλη την Ήπειρο.Όλοι; Όχι! Κάποιοι είχαν τέτοια ψυχραιμία που μέσα σε μια ώρα κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις ότι έφταιγε η θεομηνία, η βροχή τόσων ημερών.Ποιοί ήταν αυτοί; Αυτοί ακριβώς που χρόνια τώρα έχουν επιλεκτική ακοή στις προειδοποιήσεις, από το Γεφύρι της Πλάκας ως το Θεογέφυρο, και απόλυτη ευκολία στο να σπιλώνουν όσους δεν σιγοντάρουν την εγκληματική αδιαφορία τους ως “όχι σε όλα” και μειοψηφίες.

                                                                         «Ηπειρωτική Συσπείρωση»

----------------------------------------------------------------------------------

Τι έγινε λοιπόν με το Θεοφέγυρο; Ποιος θα μας πει την αλήθεια; Γιατί, από τις δυνατές βροχές (!!) δεν φαίνεται να έπεσε. Πόσο έπαιξαν ρόλο οι εκρήξεις  των ερευνών για πετρέλαιο στην περιοχή της Ζίτσας; (Η εκπομπή του ΣΚΑΙ eco  news αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο γεγονός αναφέροντας ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες και η αδειοδότηση πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες από την περιφέρεια χωρίς να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Η μελέτη  του Υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει εύρος ερευνών σε 4000 τ. χλμ  μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και 11 περιοχές NATURA 2000).

Και τι θα γίνει αν ενεργοποιηθεί το σεισμικό ρήγμα της Ζίτσας που έχει δώσει 6 ρηδες σεισμούς στο παρελθόν;



 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...