αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες...



1. Υπήρξε πολιτική συμφωνία;

Οχι. Είχαμε συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Σε πολιτικούς όρους, η κυβέρνηση που κάποτε πανηγύριζε ότι έδιωξε την τρόικα από την Αθήνα, τώρα πανηγυρίζει ότι επιστρέφει. 

2. Ποια είναι τα μέτρα που δέχτηκε να συζητήσει η κυβέρνηση;

Το υπουργείο Οικονομικών (αλλά και το Μαξίμου, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επαναλάβει σε κάθε τόνο ότι δεν έχει «λευκή επιταγή» στη διαπραγμάτευση) θα συζητήσει με τους Θεσμούς τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με απόδοση περίπου 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 2,7 δισ. ευρώ). Παράλληλα θα εφαρμοστούν άμεσα τα υπόλοιπα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης που αφορούν στα εργασιακά, στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

3. Πότε θα εφαρμοστούν;

Τα μέτρα θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά του 2019. Αλλωστε το non paper είναι σαφές: «Η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά». Τώρα το πώς το δέχτηκε αυτό η κυβέρνηση όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε αντιδημοκρατική την απαίτηση για προνομοθέτηση μέτρων και ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλούσε για πρωτόγνωρα πράγματα, είναι μια ιστορία που θα πρέπει να μας εξηγήσουν Μαξίμου και Προεδρικό Μέγαρο.

4. Ποιοι πλήττονται;

Εφόσον το αφορολόγητο πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 6.000 ευρώ όπως συζητείται, οι απώλειες για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα φτάσουν ακόμη και τα 700 ευρώ το χρόνο, ή 58 ευρώ τον μήνα! Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, να φέρει απώλειες ως και 35% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υφιστάμενων συνταξιούχων. Αν δεν υπάρξει προστασία των χαμηλών συντάξεων, οι απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα ξεκινούν από τα 60 ευρώ το μήνα, δηλαδή 720 ευρώ το χρόνο!

5. Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο σύνθημα «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»;

Οι υπουργοί και το Μαξίμου διεμήνυσαν με μία φωνή ότι «για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019». Ομως αυτό εμπεριέχει ένα μεγάλο «αν». Ενώ οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι βέβαιες οι φοροελαφρύνσεις και τα αναπτυξιακά μέτρα δεν είναι. Θα επιτρέπονται μόνο εφόσον η Ελλάδα ξεπεράσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

6. Μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει μονομερώς το πακέτο των φοροελαφρύνσεων;

Οχι. Η εμπειρία με την περίφημη «13η σύνταξη» που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο είναι πικρή και μετά ο κ. Τσακαλώτος έπρεπε να στέλνει θλιβερές επιστολές μετάνοιας. 

7. Πώς θα εφαρμόζονται τα αντισταθμιστικά μέτρα;

Και εδώ, άλλα λέει το Μαξίμου και άλλα ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

8. Πότε θα ξέρουμε αν ξεπεράσαμε τον στόχο του 3,5%;

Οι Ευρωπαίοι ζητούν πιστοποίηση των στοιχείων του 2018 από την Eurostat. Αυτή θα γίνει τον Απρίλιο του 2019. Αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ τότε αντί για ελαφρύνσεις θα ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» που προβλέπει μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αλλά «μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει» που λέει και ο Κώστας Ζουράρις.

9. Θα είναι μέσα το ΔΝΤ στη συμφωνία; 

Εδώ πολλά κρίνονται στη συνάντηση που θα έχουν αύριο (Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου) η Ανγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ –είχε άλλωστε προηγηθεί τηλεφώνημά τους. 

10. Πότε θα ενταχθούν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες,
θα μπορούσε να αποφασιστεί από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωτράπεζας στις 27 Απριλίου.

11. Θα ληφθούν άλλα μέτρα για το 2017 και το 2018;

Νέα μέτρα για το 2017 δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό καμίας από τις δύο πλευρές. Ομως ένα μικρό πακέτο μέτρων για το 2018 τίθεται ως αίτημα από το Ταμείο και γι’ αυτό έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολόγητου να αρχίσει από 1.1.2018.

              (Aποσπάσματα από άρθρο του Αλ.Παπαναστασίου- protagon .gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...