αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Με στοιχεία...



«Καταρχήν, ποιος δεν θα ήθελε να είχαν πάει καλύτερα τα πράγματα το 2015; Ποιος δεν θα ήθελε να συμφωνήσει με την κυβέρνηση, ιδίως δε εκείνοι που δις την ψήφισαν, ελπίζοντας σε "πιο όμορφες μέρες";Φευ, η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική για τη ζημιά που προκάλεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην οικονομία και στους Έλληνες:

1ον. Το 2015 καταγράφηκε ύφεση, με μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ, έναντι ανάπτυξης 0,7% το 2014 και προβλέψεων για ανάπτυξη 2,5% το 2015. Αποτέλεσμα; Χαμένο εθνικό εισόδημα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου.

2ον. Οι επενδύσεις κατέρρευσαν με μείωση κατά 13,1% το 2015, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 8,4%. Αποτέλεσμα; Χαμένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου.

3ον. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,8% το 2015, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Αποτέλεσμα; Χαμένες αγορές ύψους 5,2 δισ. ευρώ περίπου.

4ον. Το 2015 κυριάρχησαν η πολιτική αβεβαιότητα, η εκροή καταθέσεων, το κλείσιμο των τραπεζών, η εισαγωγή capital controls. Αποτέλεσμα; Εκτός των άλλων, μεγάλη εκροή καταθέσεων κατά 40 δισ. ευρώ περίπου και μείωση κατά 10,4% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το 2015.

5ον. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το Φεβρουάριο 2016, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2014. Αποτέλεσμα; Στέγνωμα της ρευστότητας στην αγορά.

6ον. Δεν πληρώνει το Κράτος, αλλά επιβάλει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Αποτέλεσμα; Αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των ιδιωτών προς το Κράτος που άγγιξαν τα 87 δισ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο 2016.

7ον. Αντί για 19,5% ανεργία το 2016 που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2015-2018, αυτή προβλέπεται τώρα στο 24% το 2016. Αποτέλεσμα; 210 χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες και 900 εκατ. ευρώ χαμένες ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία.

8ον.Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 51.421 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης του Προϋπολογισμού 2015 για 55.603 εκατ. ευρώ.
Τα φορολογικά έσοδα "έκλεισαν" στα 43.531 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 47.033 εκατ. ευρώ. Πλήρης αποτυχία λοιπόν, έναντι των προβλέψεων. 

9ον. Η κυβέρνηση "ξεχνάει" να πει ότι τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η ίδια την προκάλεσε, αφού πρώτα τις έκλεισε! "Ξεχνάει" να πει ότι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση προσέθεσε νέο κόστος στο Δημόσιο και αύξησε το δημόσιο χρέος, απαξίωσε τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συρρίκνωσε την Ελληνική ιδιωτική συμμετοχή, εκμηδένισε σχεδόν την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ, δηλαδή των μετοχών που κατείχαν ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του Δημοσίου, αρχικής αποτίμησης 25 δισ. ευρώ περίπου. Αν αυτό λέγεται επιτυχία, τότε πως λέγεται το φιάσκο;

10ον.Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ανήλθε στο 90,1 το Μάρτιο 2016, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατακρημνίστηκε στη χαμηλότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2013. Ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας και της παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προεξοφλούν ύφεση και το 2016.

Συμπερασματικά, η σύγκριση της πραγματικότητας με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης είναι συντριπτική εναντίον της. Επειδή όμως τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι συμπολίτες μας, ιδίως δε τα φτωχότερα νοικοκυριά και οι συνεπείς φορολογούμενοι, αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί επικοινωνιακά να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας, ας αφιερωθεί με τον ίδιο ζήλο να τη βελτιώσει. Ποιος πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει;»


                                (Απόσπασμα άρθρου του Στ.Πέτσα από το capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...