αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ανακύκλωση πότε;

"Η υψηλότερη κατά κεφαλήν ανακύκλωση στη χώρα γίνεται στη Σύρο, η οποία και βραβεύτηκε γι' αυτό τον λόγο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο "πατέρας" Αντώνιος Βουτσίνος που πριν από είκοσι και πλέον χρόνια έριξε τον σπόρο με την ανακύκλωση χαρτιού, ο αντιδήμαρχος Ν.Αλμπανόπουλος που θεμελίωσε την προσπάθεια πριν από χρόνια,αλλά  και η εκπαιδευτική κοινότητα της Σύρου (από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέχρι τα Λύκεια) έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των νέων ανθρώπων σε θέματα περιβάλλοντος.

Άλλα μέρη διαφημίζουν τον ήλιο και τη θάλασσα, οι κάτοικοι της Σύρου όμως διαφημίζουν τα σκουπίδια τους, που έμαθαν να τα διαχειρίζονται και πλέον ανακυκλώνουν έκαστος περίπου 145 κιλά απορριμμάτων το χρόνο!

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σύρου ανακυκλώνει περίπου το 30% των σκουπιδιών του, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 39%.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο. Έχει προηγηθεί συστηματική ενημέρωση των κατοίκων, ήδη ένα χρόνο προτού φτάσει ο πρώτος κάδος στο νησί», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΔΣΑ κ. Αλμπανόπουλος, ο οποίος με την τριπλή του ιδιότητα (είναι και χημικός) υπολογίζει ότι έχει δώσει πάνω από 150 ομιλίες σε συλλόγους και φορείς και έχει επισκεφτεί όλες τις σχολικές τάξεις του νησιού.Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και το πολύ χαμηλό ποσοστό επιμόλυνσης (λάθος υλικά σε κάποιον κάδο) που εντοπίζεται στους κάδους που προέρχονται από τη Σύρο, το οποίο δεν ξεπερνάει το 5 - 7%. 

Πέρα όμως από τον αντιδήμαρχο, 60 εθελοντές επισκέφτηκαν περίπου 7.000 συριανές οικογένειες, για να τις ενημερώσουν και να μοιράσουν σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια τους, ενώ emails με ενημερωτικό υλικό στάλθηκαν σε πάνω από 2.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις πολιτών.

Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2010 άρχισε η ανακύκλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, ενέργεια που είχε ξεκινήσει προηγουμένως από τα εστιατόρια. Επιπλέον, ο δήμος προωθεί την κομποστοποίηση, επιδοτώντας την αγορά οικιακών κομποστοποιητών από τους κατοίκους.

«Τελικά, κατεβάζουμε σακούλα με σκουπίδια μία φορά την εβδομάδα, αφού ελάχιστα υλικά δεν ανακυκλώνονται», τονίζει ο κ.Αλμπανόπουλος."

                                                    (recyclingsyros.blogspot.com)

Κι εμείς, ακριβώς το ίδιο κάνουμε...  καμία ενημέρωση, καμία πρωτοβουλία, κανένας έλεγχος, κανένα αποτέλεσμα, χύμα τα σκουπίδια, οι σακούλες στο οδόστρωμα. Μάλλον βαδίζουμε ολοταχώς για το βραβείο της πιο βρώμικης πόλης της χώρας. 
Σημειωτέον ότι ο κ. Αλμπανόπουλος έζησε για αρκετά χρόνια στα Γιάννενα και ήταν για ένα διάστημα διευθυντής σύνταξης στον "Ηπειρωτικό Αγώνα". Ένα άρθρο του μάλιστα υπάρχει στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης από τον Απρίλιο του 2011- καιρός να αλλάξει μάλλον...

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τον δρόμο προς το Πανεπιστήμιο.
Φαινόμενο καθημερινό και συνηθισμένο για την πόλη μας.


 



 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...