αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη ..

      (Εξαιρετικό σκίτσο του Γ.Γερολυμάτου (ζωγράφου-σχεδιαστή) για τον τάφο της Αμφίπολης

Εν τω μεταξύ, ρωμαϊκός είναι ο τάφος, επιμένει η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας 'Ολγα Παλαγγιά.

«Όταν άρχισε αυτή η ανασκαφή, έσπευσαν να δηλώσουν ότι επειδή είναι μεγάλο τεχνικό έργο, είναι του Δεινοκράτη, του αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα υπέθεσαν ότι ο Λέων της Αμφιπόλεως συνδέεται με τον τύμβοαλλά αυτό δεν ισχύει Πρώτα ολοκληρώνουμε την ανασκαφή και μετά βγάζουμε συμπεράσματα», είπε η κ.Παλαγγιά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Κατά την ίδια, ο τάφος συνδέεται με ένα μεγάλο γεγονός που έγινε στην περιοχή, τη μάχη των Φιλίππων. Εκεί λοιπόν, το 42 π.Χ συγκρούστηκαν δύο μεγάλοι ρωμαϊκοί στρατοί, από τη μία των Βρούτου και Κάσσιου, δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα και από την άλλη των Μάρκου Αντώνιου και Οκταβιανού. Νικητές ήταν οι δεύτεροι. Μάλιστα το στρατόπεδο του Μάρκου Αντώνιου και του Οκταβιανού ήταν στην Αμφίπολη.  Πιθανότατα , κατά την κ.Παλαγγιά το μνημείο αυτό να είναι για τους πεσόντες στη μάχη. 
Ακούγεται πολύ λογικό και λόγω του μεγέθους του αλλά και λόγω των μέχρι τώρα ευρημάτων.
Από την άλλη η επίσημη ανασκάπτρια κ.Περιστέρη επιμένει ότι ο τάφος είναι μακεδονικός του 4ο αι.π.Χ.
"Κοντός ψαλμός αλληλούια" λέει ο λαός μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...