αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπαίδευση στην Ελλάδα..

"Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση  που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Ελλάδα εντυπωσιάζει για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των ανειδίκευτων νέων της αλλά και για την προτελευταία θέση στην οποία κατατάσσεται λόγω των ωρών διδασκαλίας των καθηγητών στο Γυμνάσιο.

'Εστω κι αν το υπουργείο Παιδείας προχώρησε το 2013 σε αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου των καθηγητών κατά δύο ώρες, η προτελευταία θέση της χώρας με στοιχεία του 2012 είναι άξια διερεύνησης. Επίσης, μεγάλη απόσταση χωρίζει τις ώρες διδασκαλίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, από την έκθεση προκύπτουν ενδεικτικά τα ακόλουθα:

• Στα Δημοτικά οι δάσκαλοι διδάσκουν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 782 ώρες τον χρόνο. Στην Ελλάδα οι ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες από 570. Αντίθετα, περισσότερες από 1.000 ώρες έχουν οι δάσκαλοι σε Χιλή, Ινδονησία και ΗΠΑ.

• Στα Γυμνάσια οι καθηγητές διδάσκουν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 694 ώρες τον χρόνο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 415 ώρες, με τη Δανία να ακολουθεί. Στον αντίποδα οι ετήσιες ώρες ξεπερνούν τις 1.000 στα Γυμνάσια Αργεντινής, Χιλής, Μεξικού και ΗΠΑ.

• Στα Λύκεια οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 655 ώρες το έτος. Ο αριθμός διαμορφώνεται σε λιγότερες από 500 ώρες σε Ελλάδα και Δανία και πάνω από 800 ώρες σε Αργεντινή, Αυστραλία, Μεξικό, Σκωτία και ΗΠΑ.

• Την τετραετία 2009-2012, οι μεικτοί μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών μειώθηκαν κατά περίπου 25% χωρίς την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2012 οι ετήσιες αποδοχές τους μειώθηκαν στα 26.617 ευρώ (39.642 ευρώ ο μ.ό. του ΟΟΣΑ ) έναντι 35.573 ευρώ το 2008 (38.865 ο μ.ό.).

• Το πτυχίο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της ανεργίας. Ενώ όμως στον ΟΟΣΑ το 8% των αποφοίτων Λυκείου ήταν εκτός της αγοράς εργασίας, στην Ελλάδα το 2012 το ποσοστό ήταν 24%. [..]"   (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...