αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πού πήγαν οι κύκνοι;

Ξαναρωτάμε, γιατί απάντηση δεν πήραμε.
Πριν λίγους μήνες,  στην Παμβώτιδα υπήρχαν επτά ή οκτώ κύκνοι οι οποίοι κινούνταν καθημερινά μεταξύ πλατείας Μαβίλη και Λιμνοπούλας. Ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Πού πήγαν; Ποιος τους είχε φέρει; Από πού;  
Διαβάζουμε για τους κύκνους στην Καστοριά και διαπιστώνουμε το δικό μας επίπεδο

«Ένας Καστοριανός, ο Βασίλης Δανδής, που τη δεκαετία του 60 δούλευε στο Μόναχο, εντυπωσιάστηκε με τους κύκνους στα πάρκα και τις λίμνες αλλά και το ενδιαφέρον που έδειχναν οι Γερμανοί γι’ αυτά τα πουλιά. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει κάτι παρόμοιο στον τόπο του. Έτσι, αγόρασε από έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στο Ulm οκτώ ζευγάρια λευκούς κύκνους (Βουβόκυκνους) και δύο ζευγάρια μαύρους. Από εκεί τους μετέφερε στην Ελλάδα με το αυτοκίνητό του. Μετά από απίστευτες ταλαιπωρίες στους δρόμους και εμπόδια στα τελωνεία των χωρών που διέσχιζε κατάφερε τελικά και τους έφερε στην Καστοριά. Αυτοί ήταν οι πρώτοι κύκνοι στη λίμνη Ορεστιάδα.Ήταν Μάρτιος του 1967.
Ο Δήμος Καστοριάς έφτιαξε γι' αυτούς έναν ειδικό χώρο στην άκρη της λίμνης, στο Ντολτσό.Σ' αυτά τ απουλιά έγινε μια επέμβαση στο φτερό ώστε να μη μπορούνα να πετάξουν.Λίγο αργότερα οι κύκνοι αφέθηκαν εέυθερι στη λίμνη. Οι λευκοί παρέμειναν αλλά οι μαύροι έφυγαν χωρίς ποτέ κανείς να τους ξαναδεί.

Την επόμενη χρονιά, Καστοριανοί που ζούσαν στη Γερμανία μάζεψαν μέσα σε μια μέρα χρήματα κι αγόρασαν άλλα δέκα ζευγάρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ανέλαβε να τους μεταφέρει δωρεάν στην Ελλάδα. Έτσι, με πτήση έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί οδικά στην Καστοριά . 

Σήμερα ο αριθμός του κυμαίνεται από 30 μέχρι 50 άτομα, ενώ το 2009 φώλιασαν συνολικά επτά ζευγάρια. Οι περισσότεροι μένουν μόνιμα στη λίμνη αλλά εαρκετοί είναι υτοί που έρχονται για διαχείμαση και μένουν στη λίμνη ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Δήμος Καστοριάς παρέχει καθημερινά τροφή στους κύκνους αλλά είναι πολλοί και οι Καστοριανοί που τους ταΐζουν συστηματικά. Επίσης, Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς μετά την ίδρυσή του, το 1974, ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους. Επιπλέον, η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς παρακολουθεί συστηματικά τον αριθμό και τις μετακινήσεις των κύκνων στη λίμνη και συνεργάζεται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης των κύκνων στο πλαίσιο του οποίου τοποθετούνται πλαστικά, αριθμημένα περιλαίμια ώστε να διαπιστωθεί αν φεύγουν κύκνοι από τη λίμνη ή αν έρχονται άλλοι από αλλού.»
(pinakio.blogspot.gr)


                                 Οι εξαφανισμένοι κύκνοι της Παμβώτιδας


                                      Καστοριά..τότε και τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...