αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Απόψεις...


«Στις 18 Απριλίου, ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία GNA εξαπέλυσε μια ισχυρή επίθεση από τρεις άξονες στον κεντρικό τομέα του μετώπου. Η εν λόγω επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων και υπό την κάλυψη των Τουρκικών drones ώστε να υλοποιθούν δύο στόχοι: α) η άλωση της Tarhouna, της κυρίας βάσως του ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Χάφταρ κατά την πολιορκία της Τρίπολης και β) η αποκοπή εκ των νώτων της «σφήνας» των δυνάμεων του Χάφταρ στα νότια προάστια της Τρίπολης. 

Η επιτυχία της εν λόγω επίθεσης θα οδηγούσε είτε στην άρση της πολιορκίας από τον Χάφταρ (προς αποφυγή της περικύκλωσής των δυνάμεών του) είτε στην εξόντωση των περικυκλωμένων (μέχρι πρότινος) πολιορκητών. Οι πολιτοφύλακες της Μισράτα, οι πιο φανατικοί και μαχητικοί στρατιώτες στο στρατόπεδο της εν Λιβύης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προήλασαν μέχρι τα βόρεια προάστια της Tarhuna προτού υποχρεωθούν σε συντεταγμένη υποχώρηση το βράδυ της ίδιας ημέρας υπό το βάρος μιας αντιπίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ.

Εν κατακλείδει, τα κέρδη επί του εδάφους ήταν αμελητέα μεν, το μήνυμα δε ξεκάθαρο: η πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της μάχης ανήκει πλέον στον Σάρατζ και όχι τον Χάφταρ».

                                                             (Σπ. Πλακούδας- protagon.gr)



«Oπως γράφαμε πριν λίγες ημέρες, για να προχωρήσει μια εταιρεία σε αναστολή παραγωγής θα πρέπει οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν κάτω από το κόστος εξόρυξης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Federal Reserve Bank of Dallas, οι εταιρείες στις ΗΠΑ καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα για τιμές από 27 έως 37 δολάρια κατά μέσο το βαρέλι ανάλογα την περιοχή του «πηγαδιού». 

Για όσες εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει τις κατάλληλες επενδύσεις για τεχνολογία αιχμής, το κόστος μπορεί να κατέλθει έως και τα 15 δολάρια το βαρέλι. Οι παραγωγοί επίσης πετρελαίου από ασφαλτούχο άμμο στον Καναδά, έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους περισσότερο από 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ήδη πριν 15 ημέρες η τιμή πώλησης ενός βαρελιού πετρελαίου από τον δυτικό Καναδά πωλούνταν μόλις προς 7,50 δολάρια. Αντίστοιχα ένα βαρέλι σχιστολιθικού πετρελαίου από το κοίτασμα Bakken, πουλιόταν μόλις προς 15 δολάρια, σύμφωνα με τον Lynn Helms του Τμήματος Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Ντακότα. 

Ο πετρελαϊκός κλάδος των ΗΠΑ βαρύνεται εξάλλου με ανεξόφλητα δάνεια ύψους 160 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο απειλεί να χαθούν από τον κλάδο περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Rystad.Ακόμα και αν οι τιμές λοιπόν ορθοποδήσουν κατά ένα ποσοστό, οι περιπέτειες για τον σχιστολιθικό κλάδο των ΗΠΑ μόλις άρχισαν».
                                                           (Μ.Βενέτη –liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...