αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Σκέψεις πάνω σ' ένα πρόγραμμα- ("Γιάννενα τώρα")


Διαβάζοντας το πρόγραμμα της παράταξης «Γιάννενα τώρα» για τη νέα πενταετία , έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, όπως και σε άλλα προγράμματα υποψηφίων, θα βρει κανείς προτάσεις και λύσεις εφαρμόσιμες και άλλες σχεδόν... ουτοπικές και πολύ... ακριβές. 
Κατά τη δική μας κρίση πάντα, που έχει ως βάση της την  κοινή λογική και την εμπειρία μας από προεκλογικές υποσχέσεις, πολύ θα μας άρεσε αν βλέπαμε να εφαρμόζονται κάποια από τα παρακάτω:

-Ο τριμηνιαίος  οικονομικός απολογισμός -με κατανοητούς όρους- προέδρων και αντιδημάρχων

-Η μείωση τιμολογίων ΔΕΥΑΙ με  αντικατάσταση αντλιών και έλεγχο διαρροών

-Η αναδιοργάνωση εργοταξίου και συνεργείων δήμου για άμεση παρέμβαση

-Η Ηλεκτρονική διευκόλυνση στη λήψη πιστοποιητικών, το ειδικό  e-mail  για παράπονα, παρατηρήσεις, υποδείξεις -  οι ηλεκτρονικές πληρωμές - το φόρουμ προβληματισμού -  τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα

-Η ανάπλαση της  πλατείας Χατζή (Αμπελόκηποι) και της Λαϊκής της  Αγ.Μαρίνας 

-Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε συνεργασία με ιδιώτες

-Η καταγραφή και δημοσιοποίηση όλων των ακινήτων του δήμου

-Οι περιβαλλοντικοί σταθμοί για παρακολούθηση μόλυνσης και θορύβου

-Η χρήση του αγροκτήματος δίπλα στο παλιό Πανεπιστήμιο (που μένει στην ίδια κατάσταση από το ’70) για χρήση  πάρκινγκ

-To δίκτυο των ποδηλατόδρομων με τις πράσινες διαδρομές

-Τα Extreme sports και το mountain bike, κάτι που είναι ελκυστικό για πολλούς

-Η μετατροπή ενός ΚΑΠΗ σε ημερήσια φροντίδα Αλτσχάιμερ  ή ενός παιδικού σταθμού για παιδιά με αναπηρίες (αρκεί και να έχουν μελετηθεί σωστά και να μπορούν να εφαρμοστούν όπως πρέπει).

- Η αύξηση των πειραματικών σχολείων που ανεβάζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης 

-Η αξιοποίηση αχρησιμοποίητων δημοτικών κτιρίων για εκδηλώσεις πολιτισμού

-Ο εσωτερικός και εξωτερικός δακτύλιος της πόλης  και οι παρεμβάσεις στην Κενάν Μεσσαρέ που, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα  φαίνονται στόχοι υλοποιήσιμοι.

-Η κατασκευή κόμβου στην είσοδο της πόλης (παλιο Πολυκλαδικό) αλλά και κυκλικών κόμβων σε άλλα, επιβαρυμένα  σημεία

-Η αναβάθμιση της λεωφόρου Γράμμου (προς αεροδρόμιο) σε συνδυασμό με την οδό Δημοκρατίας (από Πέραμα)

-Το τμήμα παραλίμνιου χώρου για άθληση και ψυχαγωγία στον Μάτσικα/ Λιμνοπούλα είναι έργο απαραίτητο. Όμως τα 15 εκατομμύρια ευρώ ακούγονται …πολλά. Το ίδιο, περίπου,έργο η παράταξη του κ.Μπέγκα το εκτιμάει στα  4,5 εκ.ευρώ.

-Η πεζοδρόμηση του παραλίμνιου δρόμου στα Odeon είναι επίσης αναγκαία.

-Η Ιδρυση Μουσείου επιστημών με 3 εκ. ευρώ θα μπορούσε να είναι  κάτι ενδιαφέρον, αρκεί και να τεκμηριώνεται επαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητά της.

-Το πλύσιμο των κάδων και η συντήρησή τους απαραίτητες παράμετροι μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αποκομιδή.

* Υπάρχουν όμως και αρκετά σημεία του προγράμματος που μας έβαλαν σε σκέψεις, σε σχέση με το εφικτό ή μη του πράγματος αλλά και το υπερβολικό κόστος:

-Δεν είναι καθόλου εύκολο ένας Δήμος να έχει ρόλο Υπουργείου Οικονομίας ή επιχειρηματία σε σχέση  με συνεταιρισμούς- φορείς - ειδήμονες, πράγμα που είναι από μόνο του μια  περίπλοκη ιστορία και μάλιστα σε μια  χώρα που έχει δοκιμαστεί και αποτύχει ό,τι  συνεταιριστικό.  Ακόμη και τα κίνητρα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις για να παραμείνουν ανοιχτές είναι κάτι… ριψοκίνδυνο. Οι  ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν και το ρίσκο της επιβίωσής τους. Αλίμονο αν ο Δήμος με τα χρήματα των φορολογουμένων στήριζε κατ’ επιλογήν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, τα ένα με δύο εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για προώθηση τοπικών προϊόντων  είναι ένα μεγάλο ποσό για παρέμβαση στην ιδιωτική και πάλι οικονομία. Όσο για τα  χάπενιγκς για στήριξη μαγαζιών με 24ωρα εκπτώσεων  δεν έχουν επιτύχει παντού και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους εργαζόμενους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθήσει ένα Δήμος την τοπική οικονομία.  Και να φανταστεί κανείς ότι όλες οι δράσεις και τα γραφεία και οι υπηρεσίες αυτού του τύπου θα καλυφθούν από υπαλλήλους του Δήμου!  (Πού μέχρι τώρα με τι ακριβώς ασχολούνταν;)

-Ούτε σε ρόλο Υπουργείου Παιδείας μπορεί να μπει ένας Δήμος  με  εθελοντική διδασκαλία πρακτικής άσκησης φοιτητών ή … επιμορφώσεις καθηγητών κτλ.

-Τίποτε καινούριο δεν διαβάσαμε για τα αδέσποτα, ούτε καν για άμεση εφαρμογή του Νόμου. Η  τροφή  σε επιλεγμένα σημεία ώστε να μετακινούνται εκεί οι αγέλες- όπως γράφει το πρόγραμμα-  τι ακριβώς σημαίνει;

-Η Εβδομάδα αρχαίου θεάτρου,  το Εθνικ φεστιβάλ,  η έκθεση ανθοκομίας,  ο πανελλήνιος διαγωνισμός ψαρέματος και το φεστιβάλ γκράφιτι δεν φέρνουν κάτι καινούριο. Τα τρία  μπορούν να προσφέρουν, τα δύο τελευταία  ελάχιστα. Δεν μας αρέσει η ιδέα η λίμνη να μετατρέπεται  για μέρες σε ανοιχτό κάμπινγκ και τα πάρκα σε  δημόσιες τουαλέτες. Και ούτε πρέπει ντε και καλά να γκραφιτάρουμε  τα κτίρια και μάλιστα με σταθερή επαναληπτικότητα.  

-Το νέο Γυμναστήριο και κολυμβητήριο στα νότια της πόλης δεν φαίνονται εύκολο να κατασκευστούν, αν σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια χρειάστηκαν για ένα δεύτερο κλειστό "ψευτο"-γυμναστήριο.

-Όσο για το Βελισσάριο ή το παλιό στρατόπεδο πίσω από το ΚΕΠΑΒΙ, περιγράφεται το επιθυμητό χωρίς να γίνονται πειστικές αναφορές στο πώς … 

-Οι υπογειοποιήσεις των δρόμων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ειδικά για πόλεις όπως η δική μας. Αμφίβολης χρησιμότητας για  μικρές αποστάσεις και ιδιαίτερα κοστοβόρο εγχείρημα…

* Και τώρα ερχόμαστε στα σημεία που  φαίνονται από υπερβολικά έως …απαγορευτικά :

 -Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις παντού: Λογγάδες- Πέραμα- Ντραμπάτοβα - Κατσικάς θα κάνουν τη λίμνη μικρό Πειραιά  κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο για την ίδια τη λίμνη αλλά και οικονομικά θα καταστεί ζημιογόνο από μόνο του.

-Το θεματικό πάρκο προϊστορίας στο Πέραμα με 25-30 εκατομμύρια ευρώ(!!) μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να το εκλάβουμε (Τόσο ακριβοί είναι οι πλαστικοί δεινόσαυροι;)

-Το κωπηλατοδρόμιο στη Λαψίστα για  κανό, θαλάσσιο σκι κτλ. με κερκίδες, αποδυτήρια, γραφεία, πύργους κτλ. που θα παίρνει νερό από τις πηγές της Τούμπας και κόστος 40 εκατομμύρια ευρώ(!!) μοιάζει με... τρολάρισμα

-Η δημόσια έκταση που θα παραχωρηθεί δωρεάν στον ιδιοκτήτη του ΠΑΣ για να φτιάξει νέο γήπεδο όταν είναι ηλίου φαεινότερον ότι στην ομάδα δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν ούτε τα χρέη της ενώ οι Ζωσιμάδες μόλις φέτος απέκτησαν νέο ταρτάν και στέγαστρο  πώς πρέπει να εκληφθεί;

-Το σχέδιο με τις τρεις σήραγγες κάτω από τον Φρόντζο, είναι φανερό ότι ανήκει στο απώτερο μέλλον γι’ αυτό και μόνο ως παραμύθι μπορεί να το ακούσει κανείς στην υπάρχουσα συγκυρία,  όπου πολλοί από τους υφιστάμενους δρόμους  έχουν να δουν… άσφαλτο κάτι δεκαετίες. Ως ιδέα όμως ,έστω και για μια σήραγγα, έχει τα  προτερήματά της.  

-Μας έκανε εντύπωση που στο πρόγραμμα της παράταξης δεν διαβάσαμε κάτι συγκεκριμένο για το Γιαννιώτικο Σαλόνι ή τα Λιθαρίτσια. Δύο εμβληματικοί χώροι της πόλης θα μείνουν ως έχουν;

Το πρόγραμμα, πάντως,  της παράταξης «Γιάννενα τώρα» διαθέτει χρονοδιαγράμματα, κοστολόγηση και τρόπους χρηματοδότησης. Το πόσο βέβαια αυτά θα ισχύσουν ή μπορούν και να εφαρμοστούν στην πράξη είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί από τώρα. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλα τα προγράμματα των υποψηφίων παρατάξεων, αν κρίνουμε από το τι θα πει προεκλογική περίοδος στη χώρα μας.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...