αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Σταράτες κουβέντες...



«Τη συνολική θέση του για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, λέγοντας ότι η λύση «θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία». Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υπονομεύει τη λύση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία κυβερνητική θέση, το έκανε από πρόθεση για να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο, ο οποίος όμως αλλάζει συνεχώς θέσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε διαπραγμάτευση δίχως να έχει ενημερώσει κανέναν, δεν ένωσε τον λαό, δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο. Διαπραγματεύεται κρυφά, και αντί να ενημερώσει προσπάθησε πρώτα να παγιδεύσει και στη συνέχεια να  συκοφαντήσει την αντιπολίτευση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 2008, λέγοντας ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος. «Πού ήταν τότε αυτοί; Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, ο κ. Καρανίκας η κ. Χριστοδουλοπούλου, έγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία". Έγραφαν ότι δεν διακυβεύεται κανένα εθνικό συμφέρον αν αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτοί θα διαπραγματευτούν τώρα; Όχι μαθήματα σε μας. Το Βουκουρέστι είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη που η κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει» σημείωσε.

Για το συλλαλητήριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση σπεύδει να χαρακτηρίσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Οι πολίτες αντιδρούν γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση ζαλισμένη από την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης πήγε να απαξιώσει και να συκοφαντήσει εκείνους που συμμετείχαν. Η πλειοψηφία, όμως, δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και μία προσωπική αναφορά: «Έχω μία φωτογραφία του παππού μου, Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε στη Σιάτιστα. Δικαιούμαι να είμαι περήφανος γι' αυτό. Δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη γη της Μακεδονίας. Δεν δέχομαι την ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα πολέμησαν οι παππούδες μας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, η Ελλάδα θα ήταν ένα καχεκτικό κρατίδιο δίχως μέλλον. Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και λογικός, με υπεύθυνη ενημέρωση είναι πρόθυμος και για ανατροπές».

Ακολούθως, μίλησε για τους χειρισμούς που θα έκανε ο ίδιος: «Θα ενημέρωνα πρώτα απ' όλα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως έγινε το 2008, θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις και όχι να διχάσω τους πάντες, θα υπηρετούσα την εθνική γραμμή. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και θα περίμενα απτά δείγματα γραφής πριν προχωρήσω. Δεν θα διαπραγματευόμουν τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα ανεχόμουν καμία αναφορά σε «Μακεδονικό έθνος», όπως έκανε δίχως απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς. 

Ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον κ. Ζάεφ. Ακόμη κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό από όσα θα έλυνε στο εξωτερικό. Δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, δεν θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν την ευαισθησία του ελληνικού λαού. 

Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν κάποιοι είναι αποφασισμένοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα για να κρατήσουν τις καρέκλες... Συνένοχοι σε μία ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του εθνούς δεν θα γίνουμε».
                                                                                 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...