αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Λίγο νερό..

"Η Caroline Atieno γεννήθηκε στην Κένυα. Σε ηλικία 14 ετών έχασε τους γονείς της και αναγκάστηκε να μετακομίσει στην καλύβα της γιαγιάς της μαζί με τις τρεις αδερφές της. Παρʼ όλες τις δυσκολίες (δεν είχαν ηλεκτρικό, πηγάδι, τουαλέτα, κάθε μέρα έπρεπε να φέρνει νερό από τον κοντινότερο νερόλακκο και να προλάβει να διαβάσει πριν πέσει ο ήλιος), μελετούσε πολύ. Έτσι βγήκε πρώτη στο χωριό της και πήρε υποτροφία και να μπει εσωτερική σε λύκειο σε μια πόλη μακριά. Στη συνέχεια, κατάφερε να πάρει υποτροφία για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Έμαθε ελληνικά μέσα σε 8 μήνες και σήμερα σπουδάζει στο Στατιστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου περνάει κανονικά όλα τα μαθήματα. Όταν τελειώσει με τις σπουδές της, θέλει να επιστρέψει στη χώρα της για να βοηθήσει άλλα ορφανά παιδιά να έχουν τις ευκαιρίες που είχε η ίδια στη ζωή." 
H Καρολάιν είναι ένα από τα πρόσωπα που η Action Aid Hellas προβάλλει στο πλαίσιο της νέας της καμπάνιας για το ρατσισμό με τίτλο «Παίρνουμε Θέση».


«Πριν έρθω στην Ελλάδα, δεν πίστευα ότι είναι τόσο εύκολο να έχω ένα ποτήρι νερό. Όσο ήμουν στην Κένυα, ζούσα στο χωριό Ουλόγκι και έπρεπε να περπατάμε 7 χιλιόμετρα για ένα μπιτόνι νερό. Νερό βρώμικο που μας έκανε να αρρωσταίνουμε και κάποια παιδιά ακόμα να πεθαίνουν. Είναι πολύ σημαντικό ότι κατάφερα όχι μόνο να επιβιώσω από αυτές τις συνθήκες, αλλά και να μπορώ τώρα να σκεφτώ πως μπορώ να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου.
Έχω ένα όνειρο. Να προσφέρω στα παιδιά του φτωχού χωριού μου ένα πηγάδι για να μπορούν να έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, όπως εμείς. Τα οφέλη από ένα τόσο σημαντικό έργο δεν θα είναι μόνο η μείωση ασθενειών που συνδέονται με την κατανάλωση βρώμικου νερού, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν θα χάνουν ώρα από τα μαθήματά τους για να φέρνουν νερό στο σπίτι ούτε θα κινδυνεύουν στη διαδρομή.
Σας ζητώ να με βοηθήσετε, να μοιραστείτε μαζί μου το όνειρό μου και να προσφέρουμε στα παιδιά του χωριού μου την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.»
Σας ευχαριστώ,
Καρολάιν Ατιένο
https://www.youtube.com/watch?v=4Udx6vwZRH8


 Γιατί είναι αναγκαίο αυτό το πηγάδι
·                                 Δεν υπάρχει σύστημα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή
·                                 Το 75% των κατοίκων ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με λιγότερο από 1$ την ημέρα
·                                 Οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα παιδιά υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό, όπως διάρροια
·                                 Το ποσοστό των ενηλίκων που ζουν οροθετικά (HIV/AIDS) εκτιμάται στο 45% και για τα παιδιά στο 25%.
·                                 Υπολογίζεται ότι το 20% των παιδιών της περιοχής είναι ορφανά. Μετά από μια πρόσφατη επίθεση από μύγες τσε-τσε, πολλές οικογένειες ξεκληρίστηκαν αφήνοντας πολλά παιδιά στην φροντίδα του ενός γονέα ή κανενός.
·                                 Η περιοχή πλήττεται από μεγάλες περιόδους ανομβρίας που καταστρέφουν τις σοδειές και μειώνουν το διαθέσιμο νερό και φαγητό για τους κατοίκους.
                                                                      (aggeliaforos.gr)



Ρεκόρ σπατάλης νερού για την Ελλάδα: Διπλάσιο το υδατικό μας αποτύπωμα από τον παγκόσμιο μέσο όρο


Το υδατικό μας αποτύπωμα είναι 2.390 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο ετησίως, τη στιγμή που ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 1.240 κυβικά!   (ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...