αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Γιαούρτι για τους Αμερικάνους..



"  Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι Αμερικανοί έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να τους σερβίρεται το υπέροχο, νόστιμο και θρεπτικότατο «ελληνικό γιαούρτι». Αν μάλιστα το πιλοτικό πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία, το «ελληνικό γιαούρτι» θα σερβίρεται, από τη νέα σχολική χρονιά, σε όλα τα σχολεία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Kirtsin Gillibrand, «η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι έδρα μια ισχυρής και ανερχόμενης βιομηχανίας ελληνικού γιαουρτιού. Συνεργαζόμαστε με την εταιρία Chompani  έτσι ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας ευκολότερη πρόσβαση σε υγιεινό και θρεπτικό φαγητό».
Όπως θα καταλάβατε, το «ελληνικό γιαούρτι» για τους Αμερικανούς είναι το «Chobani greek yogurt» όπως αναγράφεται και στις συσκευασίες. Το διάσημο πλέον «Chompani» -επίσημος χορηγός της αμερικανικής Ολυμπιακής Ομάδας το 2012- παράγεται σε ένα παλιό εργοστάσιο της Kraft, στην πόλη New Berlin, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ιδρυτής της εταιρίας ο, τουρκικής καταγωγής, Hamdi Ulukaya. Ο Τούρκος επιχειρηματίας, μαζί με τους συνεργάτες του, μεταξύ αυτών και ένας «μάστορας του γιαουρτιού», για τον οποίο όμως δεν γνωρίζουμε τι εθνικότητας είναι, κατάφερε να κάνει το Chobani ένα από τα γνωστότερα, αν όχι το πιο γνωστό, γιαούρτι των ΗΠΑ. Σύντομα η φήμη του έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια εταιρία, η οποία το 2007 επεξεργάζονταν μερικές εκατοντάδες λίτρα γάλακτος ημερησίως και το 2013 έφτασε να ξεπερνά τα 4.000 λίτρα.
Αυτό που δεν μπορώ να βγάλω όμως από το μυαλό μου είναι η ειρωνεία του πράγματος. Ένας τουρκικής καταγωγής επιχειρηματίας, με έδρα το New Berlin (Νέο Βερολίνο) στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, παράγει -όπως όλοι υποστηρίζουν- το καλύτερο ελληνικό γιαούρτι. Δίνοντας μάλιστα στην εταιρία του το brand name «Τσομπάνης». Όταν στην Ελλάδα το «τσομπάνης» από κάποιο σημείο και μετά θεωρείτο προσβλητικός χαρακτηρισμός."
                                                        
                                                                         Νίκος Κακαρίκας από τους "Πρωταγωνιστές"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...