αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Εθνικά κληροδοτήματα..



Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία πάνω από 15.000 κοινωφελείς περιουσίες - εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές, που η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, όχι μόνο παραμένουν αναξιοποίητες, αλλά η διαχείρισή τους γίνεται υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
Μόνο για τις σχολάζουσες κληρονομιές που ανέρχονται σε 3.000 και η αξία τους υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ, η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια. Πρόκειται για περιουσίες αποθανόντων οι οποίοι δεν έχουν κληρονόμους και παραμένουν αδιάθετες, μέχρι να κινηθούν οι αργόσυρτες διαδικασίες ώστε να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα εθνικά κληροδοτήματα. Κορυφαία περίπτωση, αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει 120 ακίνητα μεγάλης αξίας από κληροδοτήματα, εκ των οποίων τα 66 δεν έχουν καν ενοικιασθεί, ενώ τα 54 είναι μισθωμένα αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν καταβάλλουν τα μισθώματα. Τα συνολικά έσοδα που εισπράττει το ίδρυμα είναι 400.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα ενοικίασης για τη στέγαση πέντε σχολών ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αναξιοποίητα παραμένουν και τα 20 κληροδοτήματα που διαθέτει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνολικής αξίας 128 εκατ. ευρώ. Για το θέμα των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων, όπως ανέφερε επανειλημμένα ο κ. Σπύρος Εργολάβος που γνωρίζει όσο κανένας  το θέμα και αγωνίζεται χρόνια γι' αυτό τα ηπειρωτικά κληροδοτήματα  παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα. Ενώ με τον νόμο 2039 του 1939 του Μεταξά ρυθμίστηκαν σε πανελλήνια κλίμακα, να διοικούνται σύμφωνα με τις διαθήκες, εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση αυτή μόνο τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, τα οποία διοικούνται όπως ακριβώς διοικούντο και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ευρισκόμενα κάτω από τον έλεγχο της Μητρόπολης.
Το 1984 ψηφίστηκε ο νόμος 1473 για την εφαρμογή του νόμου αλλά υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις και συγκεκριμένα από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ο οποίος είχε διατελέσει και Μητροπολίτης Ιωαννίνων και σταμάτησε η διαδικασία εκκαθάρισης. Από τότε, τα κληροδοτήματα βρίσκονται σε μια συνταγματική και νομική αταξία ενώ διαθέτουν τεράστιες περιουσίες και μετοχές σε Τράπεζες και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Το 2001 έγινε μια προσπάθεια ελέγχου που σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Οπως αναφέρει ο κ.Εργολάβος, "ούτε απολογισμοί υποβάλλονται, ούτε τίποτα, η κατάσταση είναι δραματική."

Και τώρα, έν έτει 2013,  μαθαίνουμε ότι ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ.Φίλιος, όπως ομολόγησε ο ίδιος, ζήτησε  με   εμπιστευτική επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς  και τα κληροδοτήματα να μην περιέλθουν στη διαχείρηση του Δήμου όπως ήταν και η βούληση των ευεργετών,  τη στιγμή μάλιστα που  μέσα στο Μάρτιο κατατίθεται στη Βουλή νέο Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο ίσως μπει οριστικό τέλος στα προβλήματα διαχείρισης των Κληροδοτημάτων.  


Τι παίζεται πίσω από τις πλάτες των πολιτών τόσα χρόνια τώρα;

                                                                               (ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...