αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πράσινη πόλη..



Η πρώτη πράσινη πόλη μέσα στην έρημο κατασκευάζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίπλα στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, που επενδύουν 20 δις δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Ονομάζεται Μasdar City («πηγή» στα αραβικά) και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.
Ο σχεδιασμός της άρχισε το 2008 και τώρα γίνονται οι εργασίες με στόχο να έχει ολοκληρωθεί σε 10-15 χρόνια. Η πρώτη φάση όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα για να αρχίσει να κατοικείται, φιλοξενώντας τελικά 40.000 ανθρώπους και 1.500 επιχειρήσεις.
Στην εν λόγω πόλη, θα παράγεται σχεδόν όλη η ενέργεια που θα απαιτείται για τη λειτουργία της και εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού των Ηνωμένων Εμιράτων να αναδειχθούν σε παγκόσμιο οικολογικό, πολιτιστικό και ενεργειακό κέντρο.
Η Μasdar City θα έχει έκταση περίπου 6 τ.χλμ και για την κατασκευή της μέχρι να ολοκληρωθεί, θα εργάζονται περίπου 60,000 εργάτες.
Τα πρώτα έργα που θα ολοκληρωθούν είναι η κατασκευή ηλιακού συστήματος παραγωγής ενέργειας 40-60 Μεγαβάτ. Με την εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να παράγεται ενέργεια ισχύος 130 Μεγαβάτ.
Τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά (ηλιοθερμικά) συστήματα θα παράγουν πάνω από το 80% της ενέργειας που θα χρειάζεται η πόλη. Η υπόλοιπη απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται κυρίως από ανακύκλωση απορριμμάτων και αιολική ενέργεια. Δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα με τη σημερινή έννοια και οι μετακινήσεις στην πόλη θα γίνονται με οχήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο).

                                                                                                               ( econews )







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...