αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Για να καταλάβουμε κι εμείς, οι αδαείς..

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει κανείς τις δηλώσεις του κ.Φίλιου για τη λίμνη ..

1) Δεν υπάρχει πρόβλημα στο αντλιοστάσιο. Το ζήτημα είναι τεχνικό. Πέφτει ο ρελές  όταν ξεκινά να δουλεύει η δεύτερη αντλία και τα λύματα ξεφεύγουν. Φταίει η ΔΕΗ που δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα  για να επιδιορθώσει τη βλάβη.. λόγω θέρους. (Πρωτοφανής απάντηση, ομολογούμε. Δηλαδή η ΔΕΗ το θέρος ..κατεβάζει ρολά έστω κι αν μιλάμε για ρύπανση της λίμνης; 'Η μήπως το πρόβλημα είναι αμελητέο;)

2)Το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια εξηγήθηκε: «Οφείλεται σε παράνομη αλιεία, με τα ψάρια να μένουν στα δίκτυα 48 ώρες πριν αρθεί η απαγόρευση αλιείας στη λίμνη» τόνισε ο Δήμαρχος.
Εμείς γνωρίζουμε ότι η απαγορευτική περίοδος αλιείας άρχισε στις 15 Απριλίου και έληξε στις 31 Μαΐου. Από πότε είναι τα νεκρά ψάρια εκεί;
Αλλά κ
αι παράνομη αλιεία χωρίς καμία επίπτωση; Τόσο φυσιολογικό είναι το φαινόμενο σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως η λίμνη;

3)Ο ίδιος ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η κακή κατάσταση της λίμνης οφείλεται στον ευτροφισμό της, με το φυτοπλαγκτόν της να κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του τους καλοκαιρινούς μήνες. Aπλώς..

Κι αναρωτιόμαστε. Ο ευτροφισμός δεν αποδεικνύει τη χαμηλή ποιότητα  της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Παμβώτιδα; 
Δεν προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων;  (νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από λιπάσματα και απορρυπαντικά). [Τα βακτήρια και οι άλγες αυξάνονται σε αριθμό τόσο, που σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες, προκαλώντας σκίαση στο νερό κάτω από την επιφάνεια. Χωρίς φως, οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στον πυθμένα θανατώνονται, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε άλλα βακτήρια, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Καθώς ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται, η κατανάλωση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου αυξάνεται δραματικά, ενώ η παραγωγή ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οξυγόνο για τους μη φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, όπως, π.χ. τα ψάρια. Τα ψάρια είναι οι πρώτοι οργανισμοί που πεθαίνουν ενώ ακολουθούν και τα βακτήρια δημιουργώντας ένα νεκρό οικοσύστημα. Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η πτώση της ποιότητας του νερού, η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των νερών, η μείωση της αισθητικής αξίας του περιβάλλοντος καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες για αναψυχή].

Απλώς..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...