αντί προλόγου..'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Μακεδονικές...αλήθειες


* Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι οι «προηγούμενοι» δεν άσκησαν πολύ σπουδαία εξωτερική πολιτική. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα αντεθνική εξωτερική πολιτική! Και έναντι της Τουρκίας, και στην Κύπρο και στο Αιγαίο και στα Σκόπια…

-Για την Τουρκία, πίστευε στην «αδελφοσύνη των λαών» (των ώρα που οι Τούρκοι διεκδικούσαν το μισό Αιγαίο) και στον «αφοπλισμό» (την ώρα που οι Τούρκοι κλιμάκωναν τους εξοπλισμούς τους εναντίον της Ελλάδος).Αλλά και τον έξοδο από το ΝΑΤΟ (που μόνο την Τουρκία θα ωφελούσε)…

-Στην Κύπρο στήριξαν μετά πάθους το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν (δεν ήταν οι μόνοι βέβαια), το οποίο ωστόσο απέρριψε ο Ελληνισμός της Κύπρου.

-Στο Αιγαίο κραύγαζαν επί δεκαετίες ότι… «ανήκει στα ψάρια του»! Άρα δεν ανήκει σε κανένα! Άρα είναι λογικό «να το μοιράσουμε» (όπως ακριβώς επιδίωκε η πάντα η Άγκυρα). Αυτές ήταν παγίως οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.Και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση αυτή. Ήταν ένας «Δούρειος Ίππος» μέσα στην Ελλάδα που προωθούσε τα συμφέροντα, τις απόψεις και την προπαγάνδα, όλων των εχθρών της Ελλάδας.Δεν μπορώ να το πω πιο «κομψά»! Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα.  

Και για τα Σκόπια υποστήριζαν να τα αναγνωρίσει η Ελλάδα με τη «συνταγματική ονομασία» τους, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς σύνθετα ονόματα, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς, χωρίς erga omnes. Όλα αυτά τα «ανακάλυψαν» πριν λίγους μήνες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ακόμα και τωρινοί υπουργοί του - υπέγραφαν δημόσιες εκκλήσεις, να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» (σκέτο) μόλις πριν λίγα χρόνια. Τι μας λένε τώρα; Μας λένε ότι το Μακεδονία το έδωσε… η ΝΔ το 2008, ή ο Σαμαράς το 1991, ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977!Και διαψεύστηκαν σε όλα…

* Κι ύστερα, ως πριν τα μέσα Δεκεμβρίου του 1991, η Ελλάδα αναγνώριζε τη Γιουγκοσλαβία. Αλλά δεν αναγνώριζε επισήμως καμία εσωτερική της υποδιαίρεση. Όταν υπέγραφε συμφωνίες – με τη Γιουγκοσλαβία – ας πούμε εμπορικές ή μεταφορικές, γινόταν αναφορές σε εσωτερικές περιοχές της χώρας εκείνης χωρίς αυτό να συνιστά «αναγνώριση».Κάθε χώρα μπορούσε να ονομάζει τις εσωτερικές περιοχές της όπως ήθελε. Η Γιουγκοσλαβία είχε εσωτερική υποδιαίρεση «Μακεδονία», όπως και η Βουλγαρία εξ άλλου («Βόρεια Μακεδονία»)

Πρόβλημα ΔΙΕΘΝΟΥΣ αναγνώρισης «Μακεδονίας» τέθηκε όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε και οι επί μέρους Ομόσπονδες Δημοκρατίες ζήτησαν να αναγνωριστούν ως ξεχωριστά κράτη. Ο Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, για πρώτη φορά απέκλεισε να αναγνωριστεί χώρα με όνομα που υποδηλώνει αλυτρωτισμό κατά της Ελλάδος. Και σε αυτό είχε μαζί του το σύνολο του Ελληνικού πολιτικού κόσμου (πλην ΚΚΕ), ενώ εξασφάλισε τότε (μέσα Δεκεμβρίου 1991) την ομόφωνη θέση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. 

Κανείς δεν διανοήθηκε εκείνη την εποχή να του πει: Ναι, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα έκανε εμπορικές συμφωνίες με τη Γιουγκοσλαβία, όπου γινόταν αναφορά και στην εσωτερική υποδιαίρεση της Γιουγκοσλαβικής Ομόσπονδης δημοκρατίας. Ούτε καν από τα Σκόπια, ούτε από άλλο κράτος! Γιατί απλούστατα ήταν αναφορά σε εσωτερική υποδιαίρεση μιας Ομοσπονδίας που πια δεν υπήρχε (της Γιουγκοσλαβίας).Μόνον οι ΣΥΡΙΖΑιοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το βλακώδες «επιχείρημα» 27 χρόνια μετά! Ψάχνουν «συνενόχους», αλλά δεν τα καταφέρνουν να βρουν!Ποια είναι η ουσία;

* Πολύ απλά, η Ελλάδα κατάφερε το 1993, λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ελλήνων – και του συνόλου, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου τότε – να κερδίσει κάτι που δεν έχει προηγούμενο:Να μπουν τα Σκόπια στον ΟΗΕ με προσωρινό όνομα. Και με την υποχρέωση τους να διαπραγματευθούν το οριστικό τους όνομα με την Ελλάδα! Δηλαδή η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα να εγκρίνει το τελικό όνομα των Σκοπίων! Πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν.

Και πράγμα που αποδεικνύει πως οι «ενστάσεις» της Ελλάδας τότε, θεωρήθηκαν θεμιτές και δικαιολογημένες από τη διεθνή κοινότητα! Αλλιώς δεν θα υποχρέωναν τα Σκόπια να εξασφαλίσουν την έγκριση της Ελλάδας για το οριστικό τους όνομα…Από τότε όλες οι χώρες – είτε αναγνώρισαν τα Σκόπια με το Συνταγματικό  τους όνομα είτε ως FYROM - έχουν αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσουν τελικά τα Σκόπια με το οριστικό όνομα που θα εγκρίνει η Ελλάδα. Ενώ και όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως FYROM, έτσι κι αλλιώς...

Συνεπώς και στη συμφωνία του 1993 (για ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ) και στην διεθνή πρακτική έκτοτε, η Ελλάδα κατέκτησε και διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να εγκρίνει αυτή το οριστικό όνομα των Σκοπίων.Αυτό το δικαίωμα πάει να ξεπουλήσει «αντί πινακίου φακής» σήμερα ο Τσίπρας! Χαρίζει ένα δικαίωμα που αναγνωρίστηκε κατ’ εξαίρεσιν στην Ελλάδα, τότε, επειδή έγιναν κατανοητές οι ενστάσεις της, πως το όνομα «Μακεδονία» κρύβει αλυτρωτισμό!  Που δεν υπάρχει περίπτωση να τον νομιμοποιήσει! 

Και αν δεν τον νομιμοποιήσει η Ελλάδα, τα Σκόπια θα παραμένουν εσαεί ως «πρώην» χώρα! Για την ακρίβεια ως «πρώην χώρα», πρώην μέρος μιας Ομοσπονδίας (της Γιουγκοσλαβικής) που δεν υπάρχει πια!Γι’ αυτό, κι όσο εμείς δεν αναγνωρίζουμε χώρα με όνομα «Μακεδονία», η «ταυτότητά» τους είναι στον αέρα.Δεν υπάρχει ταυτότητα χώρας, με όνομα: «πρώην…»ι’ αυτό και τα Σκόπια επείγονται. Όχι εμείς…

-Το 1992 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου – και ο Αντώνης Σαμαράς, ασφαλώς – ήταν απερίφραστοι σε ένα πράγμα:Πως το όνομα της Μακεδονίας είναι «όχημα αλυτρωτισμού»!  Μ’ άλλα λόγια δεν μπορούμε να τους δώσουμε ένα Μακεδονικό όνομα – με κάποιο προσδιορισμό, έστω – που να μην εμπεριέχει και διαιωνίζει και νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό τους. 

Γιατί είτε ως «Άνω Μακεδονία» είτε ως «Βόρεια Μακεδονία», η εθνότητά τους θα είναι «μακεδονική» και διεθνώς θα υπάρχει μόνον η δική τους «Μακεδονία»! Ενώ η Ελληνική – η πραγματική, δηλαδή – που είναι εσωτερική υποδιαίρεση της Ελλάδας, δεν θα έχει καμία διεθνή αναγνώριση.«Μακεδόνες» θα είναι αυτοί! Και μόνον. Κι αυτό το καταλάβαιναν τότε όλοι.Και σε αυτό επιμένει ακόμα ο Σαμαράς»


                              (Απόσπασμα άρθρου του Θανάση Κ. από το new-deal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...