αντί προλόγου..'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Η χρεωκοπημένη ΔΕΗ...


«Σκεφτείτε μια εταιρεία στην οποία σήμερα, οι πελάτες της χρωστούν 2,3 δισ. ευρώ, ποσό ισοδύναμο με το... 50% του κύκλου εργασιών της (4,84 δισ ευρώ). Στις αρχές όμως του 2020, η ίδια εταιρεία, εφόσον δεν έχει καταφέρει ως τότε να εισπράξει τα χρωστούμενα, αυτά θα ισοδυναμούν με το 70%-80% του τζίρου της ! Διότι πολύ απλά ο τζίρος της, θα έχει ως τότε συρρικνωθεί στα περίπου 3 δισ ευρώ, ως απόρροια της υποχρεωτικής από το 3ο Μνημόνιο μείωσης του μεριδίου της, από 82% σήμερα, σε 49% στα τέλη του 2019, δίχως μάλιστα να εισπράξει αντάλλαγμα.

Είναι ουτοπία επομένως να πιστεύει κανείς, ότι όλοι αυτοί οι 10.672 σημερινοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ (17.519 σε όλο τον όμιλο), θα μπορούν να έχουν δουλειά σε μια τέτοια επιχείρηση. Την κυβέρνηση βέβαια αυτό την καίει. Να μην παραδεχτεί ότι πρέπει να διώξει μέρος του προσωπικού της, επειδή η ΔΕΗ παραμένει μια μεγάλη εκλογική δεξαμενή. Και επειδή, αυτό ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής της.

Επειδή όμως η αλήθεια δεν κρύβεται, η αγορά τη βλέπει. Και αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή της ΔΕΗ βούτηξε χθες σχεδόν 10%, όχι η «υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα», που είδε πίσω από την πτώση ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Πως είναι δυνατόν μια εταιρεία που σε ενάμισι χρόνο από σήμερα θα έχει απομείνει με τζίρο 3 δισ ευρώ, να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε χρόνο 848 εκατ. ευρώ για μισθολογική δαπάνη (στοιχεία 2017). Δηλαδή το 28% του κύκλου των εργασιών της, όταν σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 18%.     

Η κυβέρνηση μπορεί να μην το παραδέχεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ αποτιμώνταν στα 1,8 δισ ευρώ. Σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ, έναντι 1,36 δισ ευρώ της Μυτιληναίος, 2,1 δισ της Motor Oil, 2,46 δισ των ΕΛΠΕ, 2,96 δισ του ΟΠΑΠ, και 5,3 δισ του ΟΤΕ».

                                     (Απόσπασμα άρθρου του Γ.Φιντικάκη - liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...