αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Τα ξεθωριασμένα πανό...



«Μπορεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να απέφυγε τη συνθηματολογία στη Θεσσαλονίκη, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τη συνθηματοποίηση όσων είπε. Ετσι ένα σύνθετο σκεπτικό περί ανισοτήτων κατέληξε στα χέρια των συριζαίων σαν το «Λεφτά υπάρχουν, εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας...» που είχε πει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ξέκοψαν την πρώτη φράση, έτσι ώστε να προπαγανδίσουν ότι η «νεοφιλελεύθερη» Ν.Δ. θέλει να κάνει την κοινωνία ζούγκλα.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Ομως το μέρισμα ευημερίας πρέπει να μοιραστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο. Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς. 
Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της κοινής μοίρας που δένει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες». 

Αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης (ομιλία 16.9.2017) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος συμπέρανε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπερασπίστηκε τις κοινωνικές ανισότητες». Τι κι αν ο αρχηγός της Ν.Δ. σημείωσε ότι οραματίζεται «μια Ελλάδα με πραγματική ελευθερία, αλλά και με γνήσια αλληλεγγύη. Σε αυτή την Ελλάδα οι άξιοι επιβραβεύονται. Και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζονται»; Η «Αυγή» κατάλαβε ότι είναι «πιστός στις αρχές της νεοφιλελεύθερης ζούγκλας, δεσμεύτηκε για μια κοινωνία ανισοτήτων επικαλούμενος την... “ανθρώπινη φύση”» (κύριο άρθρο 19.9.2017).

Ηταν καλά τεκμηριωμένη η πρόταση του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα χλιαρά χειροκροτήματα των παριστάμενων κομματαρχών· ας συγκρίνουμε τις αντιδράσεις από το άλλο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που είχε εκφωνήσει ο κ. Τσίπρας το 2014. Φαίνεται πρωτίστως από τις παβλοφικού τύπου αντιδράσεις των –αντιπολιτευόμενων την αντιπολίτευση– κυβερνώντων. Ξεδιπλώθηκαν για μία ακόμη φορά όλα τα ξεθωριασμένα πανό της μεταπολίτευσης. 

Επιστρατεύτηκαν τα συνήθη σκιάχτρα: «Εχουμε την εικόνα της Ν.Δ. τοποθετημένης στον στενό κύκλο μιας πολύ μικρής ελίτ, μέσα από ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο κόμμα», γράφει η «Αυγή» «το κόμμα του έχει από καιρό καταστεί ένα δεξιό “λαϊκιστικό νεοφιλελεύθερο κόμμα”», σημειώνουν στο Commonality των «53» του ΣΥΡΙΖΑ «για τον εκπαιδευτικό κόσμο οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές και νεοφιλελεύθερες...» διαπιστώνει συνδικαλιστής δάσκαλος με την ΕΑΚ.

Οι αντιδράσεις αυτές κάνουν τη σημαντική ομιλία του κ. Μητσοτάκη σημαντικότερη. Δείχνουν ότι ένα μέρος του πολιτικού συστήματος δεν μαθαίνει, αλλά ένα άλλο κομμάτι προχωρά. Κι αυτό είναι μια αφορμή αισιοδοξίας...»

                                  (Άρθρο του Π.Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...