αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Αναζητείται πολτική πυγμή...



«Την ίδια ώρα που χθες ο Πρωθυπουργός εντελώς απ’ έξω απ’ έξω αναφερόταν στον πόλεμο που υποτίθεται θα έκανε αυτή η κυβέρνηση κατά της γραφειοκρατίας, μαθαίναμε πόσο κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους μια σφραγίδα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Κοστίζει λοιπόν και αναφέρομαι στην ΕΡΓΟΣΕ τη θυγατρική του ΟΣΕ 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Μια σφραγίδα. Και εξηγούμαι: Η ΕΡΓΟΣΕ κατασκευάζει μια σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει τον Ψαθόπυργο με το Ρίο, νομό Αχαΐας. Παραθαλάσσια διαδρομή, ωραία διαδρομή. 8,5 χιλιόμετρα η σιδηροδρομική γραμμή. Δύο ήταν οι εταιρείες που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Μία ελληνική και μία ξένη. Η ξένη ιταλική. Η ελληνική εταιρεία έδωσε προσφορά για 100 εκατομμύρια ευρώ. Η ξένη εταιρεία έδωσε προσφορά για 86 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ. Τελικά προτιμήθηκε η ελληνική εταιρεία παρά το γεγονός ότι ήταν ακριβότερη η προσφορά της κατά 13,3 εκατομμύρια ευρώ. 

Γιατί; Απερρίφθη η ξένη εταιρεία γιατί η ασφαλιστική ενημερότητα που προσκόμισε δεν είχε σφραγίδα. Έλα όμως που στην Ιταλία δεν έχουν σφραγίδες. Το ιταλικό κράτος ζει στον 21ο αιώνα όχι στο 19ο όπως εδώ. Και απερρίφθη. Εννοείται ότι αυτοί θα πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιωθούν. Η ΕΡΓΟΣΕ όμως, μέτοχοι της οποίας είμαστε όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες κατά 100% αρνείται να δεχθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα κράτος που δεν είναι εγκλωβισμένο στις σφραγίδες. Η Αλβανία επίσης , η γειτονική μας Αλβανία, έχει καταργήσει τις σφραγίδες σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών της. Άρα τα μεγάλα λόγια για τη γραφειοκρατία και την πάταξή της τα πάτησε το τρένο στην προκειμένη περίπτωση.


Ποιο είναι το όραμα σας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Δεν μας έχετε πει τίποτα. Επτά μήνες και από την προηγούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία και περίοδο, διαρκώς ζητώ να μάθω για το πώς έβλεπε και βλέπει η παρούσα κυβέρνηση-συγκυβέρνηση το ζήτημα της αξιοποίησης του αέρα, της θάλασσας της γεωθερμίας, του ήλιου και δεν έχω πάρει καμία απάντηση ή τουλάχιστον καμία σοβαρή απάντηση. 

Υπάρχουν πολλά θέματα. Θα έπρεπε επιτέλους να μας πείτε τι θα κάνετε με τη νέα λιγνιτική μονάδα, την ‘’Πτολεμαΐδα 5’’ η οποία είναι σύνθετη. Ναι μεν υπάρχει το ορυκτό μας καύσιμο που είναι ο λιγνίτης, κακής ποιότητας βέβαια και μ’ ένα χρόνο σύντομο, διότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δε θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι χαμηλής ποιότητας και έρχεται και η μελέτη της WWF που λέει ότι με 40% λιγότερο κόστος απ’ αυτό που θα απαιτηθεί για να φτιάξουμε την ‘’Πτολεμαΐδα 5’’, μπορούμε να έχουμε την ίδια παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ. Τίποτα και γι’ αυτό.

Τέλος, όταν ακούω γι’ αυτά τα ισοδύναμα[...]  Ψάχνουμε 168 εκατομμύρια ευρώ για να γλιτώσουν οι γονείς, οι λαϊκές οικογένειες ,οι φτωχές οικογένειες το κόστος το αυξημένο κατά 23% για τα φροντιστήρια, για τα κέντρα ξένων γλωσσών, για τις σχολές μουσικής και χορού. Αυτά τα 168 εκατομμύρια εγώ μπορώ να σας πω αν θέλετε από πού θα τα βρείτε. Να κόψετε από τα 600 εκατομμύρια που δίνουμε ως κράτος όλοι οι φορολογούμενοι στη ΔΕΗ για τις συντάξεις, κόψτε τα 168 από τα 600 εκατομμύρια και να αμέσως πως βρέθηκε το ισόποσο. Αλλά αυτά θέλουν θάρρος, θέλουν πολιτική πυγμή, θέλουν ένα όραμα το οποίο δυστυχώς από τις προγραμματικές δηλώσεις σας δεν είδα να υπάρχει».

           (Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ.Αμυρά- "Ποτάμι" στη Βουλή».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...